Јаглехидратите и мастите се награда за мозокот
Откриено е дека центарот за награда во мозокот повеќе ја цени храната богата со масти и јаглехидрати, отколку храната богата само со масти или само со јаглехидрати.
Токму такавата храна ги нарушува природните сигнали на организмот и поттикнува на поголема конзумација на храна.
Биолошкиот процес кој учествува во асоцијација на храна со нејзините нутритивни особини еволуирал за да можеме точно да ја процениме храната и да донесеме прифатливи одлуки. Храната која содржи масти и јаглехидрати на мозокот му сигнализира дека има висока калориска вредност.
Во истражувањето испитаниците совршено ја процениле калориската вредност на храната богата со масти, а лошо калориската вредност на храната богата со јаглехидрати.
Но, кога станува збор за двата макронутрициенти заедно, мозокот би ја проценил таа калориска вредност.