Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ланската година, на денот на чествувањето на делото на Коста Солев Рацин, на Спомен Костурницата ми пријде еден непознат гостин, учесник на Рациновите средби и ми постави едно, за мене деликатно прашање, има ли тука да се види и прочита кои борци почиваат во Спомен костурницата?
Малку резервирано му споменав дека надвор, пред влезот имаше табли со имињата на сите борци од Велес и велешко, загинати во НОБ, но поради чистење се моментално одстранети. Човекот заврте со главата , а мене ме остави во мисла, навистина , ја реконструиравме Спомен Костурницата, ама добронамерниците не можат да прочитаат никаде кои луѓе и чии коски почиваат во нејзе. 

Го пронајдов и зачував списокот на сите борци , чии посмртни останки се наоѓаат во криптата , позади споменикот во самата Костурница.

Во табелите на плочите кои постоеја порано, но беа украдени од несовесни граѓани, беа испишани имињата на сите загинати борци во Втората световна војна. Овој текст е придонес за потсетување според криптата на Спомен Костурницата каде почиваат посмртните останки на следните борци:

Кочо Солев Рацин
Димче Мирчев
Благој Страчков
Благој Јанушев
Невена Николова Дуња
Коле Цветков Балас
Орце Шутев
Благој Абрашев
Киро Пракицов
Пеце Раков
Јовче Тикваров
Тоше Саздов
Стеван Бобевски Калчо
Ико Капчев
Ката Капчева
Ѓоре Органџиев
Владо Кошулчев
Благој Јосмов
Јовче Ќучук
Богдан Каракостев
Киро Зафиров
Славко Давчев
Борис Карпузов
Иван Панов
Благој Левков
Орце Јорданов Дубровчето
Благој Ѓорев
Јовче Тесличков
Тоде Митрев
Велјан Шојлев
Рампе Милевски
Трајче Петкановски
Трајко Панов
Коле Кошулчев
Родна Ивева
Нада Бутникошарова
Миле Алексов Миланов
Коце Димов Витамин
Коле Павлов Димов Кокошарчето
Никола Петров Давчев
Ивче Јорданов Јованов
Благој Костовски
Тоде Илиев
Бошко Златанов
Цветан Соколов Арсов
Богдан Прличков
Трајко Капчев
Петре Мирчевски
Ристо Попов
Петре Стефанов
Кире Рогужаров
Благој Кирков
Маца Овчарова
Анде Кошулчев
Киро Ќучук
Димо Најдов Џандарот
Коле Дрнков
Орце Џурнов
Петре Миланов Спасев
Јован Димов Ѓошев
Борис Атанасов Димов
Лазо Здравевски
Анасто Димов Анастасов
Славе Делов
Славе Гелев
Ивче Kамев Мирче
Милан Давев Зафиров
Иле Јанушев Здравков
Димче Митев Николов
Ангел ТемелковДимов
Пеце Андов
Трајко Јовчев Манев
Ѓорѓи Славков Ѓорѓиевски
Милан Тевчев
Крсте Николов Димов
Тоде Андреев Игнов
Панче Трајков Дамевски
Тодор Киро Зафиров
Стојан Стојанов Андреев
Предраг Димитриевиќ
Нонча Камишова
Боге Климкаров
Тодор Јанев
Цветан Соколов Арсов
Панче Пешев
Иван Басаров
Милан Гиновски
Шефки Џемаил Оџата
Мицко Козар
Благој Нечев
Стојан Трајковски
Ристо Ѓорѓиев Атанасов
Шефки Сали
Трајче Настов
Славе Петков
Лазо Осмаков
Божидар Коцев Брзаков
Лазо Марински
Васа Тодорова
Мите Миланов Китановски
Илија Стојчев Тошев
Ванчо Ѓакот
Тоде Спировски Димитриевски

Сметам дека треба да направиме нешто за да ги вратиме имињата на метата што за нив беа изградени и за повторно да не ми пријде посетител со прашање кому е посветено грандиозното спомен обележје. А можно е и едноставно е бидејќи само треба да ги преточиме барем неколкуте телопи од форекс и да ги поставиме на влезот на Костурницата, за да може секој добронамерник, да ги види и прочита.

Им го должиме тоа на овие велешки херои, колку поскоро толку подобро, помалку срам пред добронамерниците кои положуваат цвеќе, им се поклонуваат и оддаваат почит иако сите можеби и незнаат кому.

Љупчо Данов

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

SInalco PES 2021 web Baner 300x250 Duma

Х Фактор Акцелератор ја најавува својата нова Инвестициска програма и инвестиции до 100.000 Евра

 

Најактивниот акцелератор во Македонија Х Фактор Акцелератор ја најавува својата нова Инвестициска програма и инвестиции до 100.000 Евра во стартап фирми и дополнителна техничка поддршка, менторство и пристап до компании. Повикот е отворен за пријавување до 15ти Март, со вкупен буџет за инвестиции од 300.000 Евра кои ќе се инвестираат во 3-5 компании.

X Фактор Акцелератор е првиот од трите акцелератори поддржани од ФИТР преку Светска банка, кој во изминатата година реализираше две инвестиции во вкупен износ од 200.000 евра во стартап – тимовите на Матриошка и Vision Dynamix.

Оваа година и покрај предизвиците на корона кризата - X Фактор Акцелератор продолжува да креира средина која го стимулира и поттикнува развојот на новите бизниси преку поддршка на растот за регионална/глобална експанзија.

Кои критериуми треба да ги исполнат стартапите за да аплицираат на повикот?

Што бараме од компаниите како услов за влез во Инвестициската програма:

 • Оформен, искусен и посветен тим,
 • Оформен производ кој е во фаза на пазарна валидација,
 • Продажба на први клиенти,
 • Компанијата да е регистрирана во Р.С.Македонија, со најмалку 51% Македонска сопственост.

Оваа година фокусот е на иновативни решенија од било која дејност, со глобален потенцијал на раст.

 

Што добиваат стартапите во рамки на Инвестициската програма?

Оваа програма има за цел да ги донесе компаниите што побрзо до инвестиција и нови пазари. За таа цел X Фактор Акцелератор ќе започне со преговори за инвестирање и менторска поддршка со 5 до 10 од аплицираните компании преку:

 1. Специјализирана менторска програма спроведена од нашиот тим, како и од искусни ментори од партнерските организации: ФИТР, World Bank, SwissEP, Startup Macedonia, Senior Experts Program.
 2. Покрај експертската помош, акцент ќе ставиме на валидација на постоечките решенија и бизнис модели за пристап до локалните и интернационалните пазари со искусните тимови на нашите корпоративни партнери како Oracle for startups и други локални и глобални корпорации.
 3. Техничка поддршка за компаниите преку унапредување на нивната маркетинг стратегија, дигитално присуство и развој на бренд со тимот на Monday дигитална агенција, дополнителен развој и/или валидација на софтверски решенија со екпертска поддршка на ИТ професионалци од SkillUp Academy и пристап до нови пазари преку 36 Chambers.

Најважниот ресурс кој го добиваат стартапите за време на програмата, освен финансииите е целокупната поддршка за вмрежување и зголемување на видливоста на бизнисите.

Акцелераторот овозможува размена на знаења и искуства помеѓу самите претприемачи, од каде што има огромен потенцијал за произлегување на голем број нови партнерства.

  

Каков е процесот на апликација?

 1. 18.02 Изјавување на Интерес: Апликациите се одвиваат преку нашиот вебсајт со испраќање на краток опис на бизнис идејата со пополнување и прикачување на апликациска форма во коja се објаснува бизнисот,
 2. 09.03 Ask me Anything: Сесија во живо за да праша публиката сѐ што ги интересира;
 3. 15.03 Евалуација: Апликациите кои од страна на Комитетот за евалуација на проекти ќе се оценат дека се најиновативни и имаат потенцијал за раст ќе се квалификуваат за влез во следната фаза;
 4. 20.03 Валидација: Во оваа фаза селектираните тимови треба да поднесат дополнителни документи Pitchdeck, Финансиски проекции, CaseStudy со кои би се потврдиле првичните бизнис концепти и презентирање пред Евалуациониот Комитет;
 5. 01.04 Преговори и Менторство: Вклучување на 5-10 компании во 8 неделна Инвестициона програма и подготовка на компанијата за инвестиција преку, менторство, експертска поддршка, состаноци со потенцијални клиенти и партнери како и преставување на локални и регионални настани. Во текот на програмата тимот на X Фактор Акцелератор ќе го отпочне процесот на Due diligence со тимовите;
 6. 01.06 Демо ден: Стартапите презентираат пред Инвестицискиот одбор и мрежата на партнери, корпорации и инвеститори кои ќе ги одберат компаниите со кои ќе се започнат финалните преговори за инвестиција;
 7. 01.07 Потпишување на Инвестиционен договор: Финализирање на преговарачкиот процес и потпишување договори за инвестиција.

Што да очекувам од X Фактор Акцелератор?

X Фактор Акцелератор има за цел да направи инвестиција во период од 4-6 месеци од аплицирање во програмата во износ од 30.000 до 100.000 евра по компанија, зависно од фазата на развој. X Фактор Акцелераторот има за цел да стане малцински содружник, со процентуален удел во компанијата кој е предмет на преговори. Претставник на акцелераторот ќе добие место во бордот на директори и континуирано ќе помага во донесување на стратешки одлуки и поврзување на компанијата со потенцијални партнери, клиенти и интернационални инвестициони фондови.

 

Овогодинешниот повик официјално е започнат и вашите апликации ги очекуваме до 15ти Март 2021 година преку веб страната на Х Фактор Акцелератор: http://xfacc.mk/

Одговорно лице за контакт: Јозефина Симитчиева 078 377 504

 
   
   
   
   

Најново