hrana fin

Подгответе си свежа сезонска салата во чиј состав можете да ставите најразлични зеленчуци во различни бои. Токму таквата колоритност ќе ви го подобри расположението а истовремено ќе ве направи и поздрави, бидејќи со редовен внес на ваков тип на храна, вие ќе внесувате доволно витамини и минерали кои ќе ви помогнат да го одржувате здравјето и виталноста на телото.

temnoimlecnocokolado fin

Велат дека црното чоколадо е поздраво и подобро! Сепак веројатно е дека постои начин да се зголеми хранливата вредност на млечното чоколадо без да се жртвува вкусот, се вели во студијата претставена на конференцијата American Chemical Society 2020.

prirodenlek fin

Природен лек против инфекции на бубрезите, мочниот меур и уринарниот тракт можете да си приготвите сами. За тоа ви е потребно:

semkiodlubenica fin

Наспроти нашата навика да ги фрламе семките од лубеница, истражувањата покажуваат дека овие мали црни семиња се вистински извор на здравје.

mozocenudar fin

Знаците и симптомите на мозочен удар кај мажите и кај жените може да вклучуваат:

voda fin

Турците велат: Лесно е како пиењето чаша вода. Изненадувачки, оваа едноставна навика може да донесе огромни придобивки за нашето тело и може да почувствувате позитивни промени за само неколку недели. Па, што се случува со нашето тело ако секој нов ден го почнуваме со чаша вода на празен стомак? Како овој елементарен ритуал има толку моќен ефект?

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Основен суд Велес, врз основа на чл.38 ст.3 од Законот за судовите (Сл.весник на РСМ бр.58/06), чл.7 од Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите (Сл.весник на РСМ 83/2018) и Одлуката бр.02-2158/1 од 10.12.2015 година на Судски совет на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.219/15 од 14.12.2015 година), а во врска со потребата од избор на судии поротници поради истек на мандатот на ден 14.11.2020 година, на ден 29.10.2020 година, го објавува следниот:

 

О Г Л А С

за избор на 30 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1.   да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.
  1. За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III. Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство (не постаро од 6 месеци),

            -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање, не постара од 6 месеци).

  1. Пријавата со потребните документи и телефон за контакт да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                                                                            Основен суд Велес

                                               

 
   
   
   
   

Најново