cajodsipka fin

Шипката е растение што уште од многу одамна на овие простори е познато по своето моќно лековито и антибактериско дејство. Од плодот на шипката се подготвува мармалад, слатко, сок, ликер, сируп и најпознатиот и најчесто применуван напиток – чајот од шипка.

zalfija fin

Кашлицата е грчевита контракција на мускулите, со која организмот се ослободува од слузта акумулирана во бронхиите и може да биде инфективна. Значи, кашлицата е помошник на кој му е потребна поддршка.

ruzmarin fin


Кога станува збор за здравата исхрана, луѓето се чини дека станаа поактивни отколку што некогаш биле. Постои зголемен интерес за здрав начин на живот и луѓето се информираат и едуцираат за тоа што јадат. Многу луѓе започнуваат со здрави навики во исхраната со цел да ја контролираат телесната тежина и разни болести, и затоа ви претставуваме уште едно растение кое може да се додаде во вашата здрава исхрана – рузмарин.

Vitaminiprotivkoronavirus fin

Силниот имунитет е важен во борбата против коронавирусот. Само силен организам може да се спротивстави на оваа болест, која не избира кого ќе нападне. Короновирусот коси по светот, а покрај заштитните мерки, многумина одлучија да се „заштитат“ така што со витамините и суплементите ќе го зајакнат имунитетот.

modrislivi fin

Модрите сливи се многу корисен деликатес, бидејќи позитивно влијаат на целото тело. Тие содржат фосфор, калиум, магнезиум, натриум и други супстанции кои можат да ја зголемат јачината на коските кај жените.

zdravahrana fin

Здравата исхрана има безброј придобивки кога е во прашање здравјето. Таа го намалува ризикот од различни болести, го јакне имунитетот, ни дава повеќе енергија и позитивно влијае на квалитетот на сонот. Еве како одредена здрава храна влијае не само да се чувствуваме туку и да изгледаме добро.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Основен суд Велес, врз основа на чл.38 ст.3 од Законот за судовите (Сл.весник на РСМ бр.58/06), чл.7 од Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите (Сл.весник на РСМ 83/2018) и Одлуката бр.02-2158/1 од 10.12.2015 година на Судски совет на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.219/15 од 14.12.2015 година), а во врска со потребата од избор на судии поротници поради истек на мандатот на ден 14.11.2020 година, на ден 29.10.2020 година, го објавува следниот:

 

О Г Л А С

за избор на 30 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1.   да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.
  1. За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III. Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство (не постаро од 6 месеци),

            -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање, не постара од 6 месеци).

  1. Пријавата со потребните документи и телефон за контакт да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                                                                            Основен суд Велес

                                               

 
   
   
   
   

Најново