Печена тиква – здрав деликатес
Тиква е идеална и неопходна есенска храна, богата со лековити состојки, вкусна и во исто време со мала количина на калории.
Науката докажа дека тиквата содржи голем број на каротеноидни фитонутриенти.
Корисните ефекти на тиква
Меѓу зеленчукот, тиквата е една од најпознатите концентрирани извори на алфа-линоленска киселина (АЛА), есенцијална масна киселина омега-3 која е многу добра за здравјето на срцето.
Оваа киселина се претвора во ЕПА, масна киселина со која е богатарибата, а за која е утврдено дека ги намалува триглицеридите и спречува промени во срцевиот ритам.
АЛА во самата диета го намалува ризикот од срцеви заболувања и кардиоваскуларни заболувања.
Покрај тоа што е одличен извор на витамин А во неговата концентрација на провитамин А, тој е и добар извор на витамин Ц. Ова синергистичко дејство на антиоксиданти не само што придонесува за здравјето на срцето, туку и на целокупното здравје бидејќи тие помагаат во спречување на атеросклероза.
Бидејќи содржи дури 90 проценти вода, лесно е сварлив и содржи и влакна. Одлично е за сите оние кои имаат дигестивни проблеми затоа што го стимулира варењето на храната и со тоа го смирува дигестивниот тракт.
Овозможува црниот дроб и жолчката да функционираат подобро, содржи ензими кои ја разградуваат маснотијата во крвта. Исто така, го подобрува излезот на уринарниот систем, помага при воспаление на уринарниот тракт и спречува камења во бубрезите.
Тиква може да се консумира сирова, варена, печена или пржена. Покрај месестиот дел, се користат и нејзините семиња, кои се многу во поглед на вкупната тежина на овошјето.
Семките од тиква содржат многу поголема енергетска и хранлива вредност од месестиот дел од тиквата. Тие содржат 30 проценти протеини, 25% до 38% масти, околу 5% смола, есенцијално масло, шеќер, пектин и ензими како што се кукурбитин, фитостерон и токоферол.
Семињата од тиква, со ладно цедење, даваат масло кое всушност е семе од екстракт со сите свои лековити својства. Маслото е исто така лесно сварливо, полно со незаситени масни киселини кои ги содржат сите наши телесни клетки и промовира регенерација на клетките, зајакнување на имунитетот и нервниот систем.
Маслото од семе од тиква го спречува појавувањето и развојот на артериосклероза, ги разложува згрутчувањето на крвта и депозитите на ѕидовите на крвните садови и со тоа се штити од срцев удар и мозочен удар.