Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

nikulci fin

 

Цветовите од брокула се омилена супер храна, но помалку е познато дека изобилие од нутриенти можеме да добиеме од никулците на брокулата. Покрај тоа, тие содржат уште поголема концентрација на корисното соединение сулфорафан, кое го зајакнува имунитетот, варењето и кардиоваскуларниот систем, а има и сѐ повеќе научни докази дека го спречуваат развојот на малигни заболувања.

За разлика од благиот вкус на цветовите од брокула, никулците се попикантни и се одличен додаток во сендвичите, салатите и намазите какона примерот, во хумус. Ако ги додадете во пржени или готвени, направете го тоа на самиот крај од подготовката, за да ги задржите хранливите материи и крцкавата текстура.

Важно е никулците добро да се џвакаат за притоа да ги ослободат ензимите кои го активираат сулфорафанот.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново