Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

nervensistem fin

Забавете се и бидете мирни. Одвреме-навреме треба да забавите и да паузирате од секојдневните трчаници, особено во ова вонредно време.

Така му давате момент на телото да си ја поврати енергијата и да се сети на природните начини за себе лекување. Вашиот природен резервоар на енергија започнува да се обновува.

Фокусирајте го Вашето внимание на дишењето и на телото. Кога сте во мирување започнувате да забележувате како функционира Вашиот ум. Тој скока од една мисла на друга или се преокупира со една работа или започнува да прави цели конструкции од мисли. Што треба да направите? Едноставно фокусирајте го вашето внимание на дишењето. Тоа не значи да размислувате за дишењето туку да го почувствувате дишењето во вашето тело. Како се подигаат и спуштаат градите додека дишете, чувството на воздухот кој струи низ вашите ноздри. Исто така можете да се фокусирате на сензациите во вашето тело. Каде се допира телото со подот, како го чувствувате воздухот на вашата кожа, итн.

Дишете полека и длабоко. Кога свесно се успорувате и го продлабочувате здивот активно го стимулирате Вагус нервот и со тоа го активирате парасимпатетичкиот нервен систем и имунитетот. Практикувајќи го ова си помагаме за намалување на анксиозноста а со тоа и намалување на стресот од секојдневието.

Треба да бидете свесни дека напнатоста и стресот кој го предизвикува моменталната состојба се главниот причинител на нус појави кои го вознемируваат периферниот нервен систем, како што се болки во половината, трнење на екстремитетите или мускулни болки. Затоа посветете се на вашето здравје и постојано трудете се да правите се што е потребно за да ги спречите ваквите нус појави и да се грижите за вашиот нервен систем. Дополнително од особена важност е да внесуваме што повеќе хранливи состојки, преку храна или преку суплементи од групата на Б витамини, со цел стресот да не ни прерасне во мускулна болка.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Основен суд Велес, врз основа на чл.38 ст.3 од Законот за судовите (Сл.весник на РСМ бр.58/06), чл.7 од Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите (Сл.весник на РСМ 83/2018) и Одлуката бр.02-2158/1 од 10.12.2015 година на Судски совет на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.219/15 од 14.12.2015 година), а во врска со потребата од избор на судии поротници поради истек на мандатот на ден 14.11.2020 година, на ден 29.10.2020 година, го објавува следниот:

 

О Г Л А С

за избор на 30 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1.   да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.
  1. За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III. Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство (не постаро од 6 месеци),

            -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање, не постара од 6 месеци).

  1. Пријавата со потребните документи и телефон за контакт да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                                                                            Основен суд Велес

                                               

 
   
   
   
   

Најново