Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

koronaviruszashtita fin

Во повеќето препораки за заштита од пренесување и заразување со коронавирус,што деновиве ги читаме и слушаме , пишува „Не допирајте ги очите и деловите околу очите ако не ви се измиени рацете.“

Со дланките, во текот на денот, допираме многу нешта кои можат да бидат контаминирани со многу микроорганизми и бактерии, па дури и со вируси кои подолго време преживуваат надвор од тело. Некогаш, сосема несвесно, се допираме по очите, носот, устата и ушите, без да знаеме дека ги изложуваме на опасност.

Внимание, контаминирани може да бидат многу површини, почнувајќи од седиштата и шипките во јавниот превоз, кваките, вашето биро, чантата, пенкала, чаши за кафе… Но, каква е улогата на очите во целата оваа приказна?

Врската меѓу очите и коронавирусот е комплицирана, но и многу логична. Солзните канали, всушност, се отворена врата кон нашиот организам и се многу блиску до синусите. Освен што вирусот може да предизвика солзење и засилено лачење секрет од солзниот канал, вирусот може да навлезе и во телото и да заврши во респираторниот систем. Имајте предвид дека назалниот дел, синусите и грлото се тесно поврзани, пред сè заота што се сконцентрирани на сосема мала површина, па лесно е да се заразите.

Лекарите и СЗО советуваат да не ги допирате очите ако рацете не ви се измиени бидејќи иако ретко се случува, можноста коронавирусот да навлезе во вашето тело токму преку нив постои и не смеете да ја игнорирате.

Генерално земено, тој може да влезе во вашето тело преку секој канал низ кој се лачи мукус. Дури и лекарите кои ги третираат пациентите, покрај тоа што ги заштитуваат носот и устата, тие носат и соодветна опрема за заштита на очите, со цел да се исклучи можноста за зараза преку нив.

Тоа значи дека и ако кивнете и притоа ви се насолзат очите, морате свесно да го запрете рефлексот на забришување на солзите со рака. Нека влезе тоа во вашата вообичаена пракса, а не само во време кога постои ризик за зараза со потенцијално опасен вирус.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Основен суд Велес, врз основа на чл.38 ст.3 од Законот за судовите (Сл.весник на РСМ бр.58/06), чл.7 од Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите (Сл.весник на РСМ 83/2018) и Одлуката бр.02-2158/1 од 10.12.2015 година на Судски совет на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.219/15 од 14.12.2015 година), а во врска со потребата од избор на судии поротници поради истек на мандатот на ден 14.11.2020 година, на ден 29.10.2020 година, го објавува следниот:

 

О Г Л А С

за избор на 30 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1.   да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.
  1. За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III. Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство (не постаро од 6 месеци),

            -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање, не постара од 6 месеци).

  1. Пријавата со потребните документи и телефон за контакт да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                                                                            Основен суд Велес

                                               

 
   
   
   
   

Најново