Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

pecurki fin

Една неодамнешна анкета од страна на научниците од Сингапур истакна дека редовното конзумирање на печурки (шампињони), може да помогне да се зачуваат когнитивните функции кај постарите лица.

Во студијата се вклучени повеќе од 600 испитаници постари од 60 години, а нивната исхрана и когнитивните способности биле следени во текот на 6 години, од 2011 година до 2017 година.

Авторите на студијата заклучиле дека, иако не може да се потврди дека постои директна поврзаност помеѓу консумацијата на печурките и мозочните функции, луѓето кои имаат обичај да јадат печурки двапати неделно имаат помалку проблеми со меморијаѕа од луѓето кои јадат печурки помалку од еднаш неделно. Се проценува дека ризикот од лесни когнитивни тегоби на овој начин е намален за 43%, додека три порции неделно го намалуваат ризикот за 52%.

За корисниот ефект на печурките се одговорни антиоксидансите и анти-воспалителните состојки кои печурките ги содржат и можат да спречат таложење на бета-амилоид и тау протеин во мозокот кој е присутен во Алцхајмеровата болест.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново