Детоксикација на организмот по калоричната празнична храна
По разноврсната и калорична храна за време на празниците враќањето кон нормалниот ритам не е воопшто лесно и затоа телото има потреба од посебен детоксикациски режим кој ќе не поттурне кон секојдневието со здрава храна.
Каков вид на храна треба да се консумира:
1. Антивоспалителна храна: што се бори против воспаление предизвикано од шеќери, млечни производи, алкохол. Тоа се овошје, зеленчук, цели зрна, мешунки, зачини и корисни масти (авокадо, семки, јатки).
2. Масти, влакна и протеини: Дајте се од себе за да ги вклучите сите три вида хранливи материи во секој оброк, така што ќе биде балансиран и вашиот стомак долго ќе се чувствува одлично.
3. Хидрирање: Започнете го секој ден со чаша вода со ½ лимон истискан во неа. Во текот на денот, нагласете на вода, билни чаеви и кокосова вода.
4. Вежбање: За да се вратите во вообичаениот ритам на животот, не треба да престанете да вежбате. Тренингот ќе ви помогне да го забрзате метаболизмот и да го детоксифицирате телото.
5. Урамнотежена храна: Планирајте ги сите оброци за тој ден. Ова ќе ви олесни да бидете сигурни дека јадете балансирано и не внесувате повеќе калории.
Ви го препорачуваме петдневниот план за исхрана што ќе го детоксифицира вашето тело:
Ден 1
Започнете со чаша филтрирана вода со ½ лимон што се стиска во неа или со чаша чај од билен карактер.
Појадок : чаша смути со овошје или зеленчук по ваш избор. Додадете малку ѓумбир, што придонесува за детоксикација.
Утрински среден појадок : 1/3 чаша хумус, се меша со копар, се служи на исечена краставица.
Ручек : салата со кељ, смокви и лешници. Ако сакате, некоја туна може да се додаде.
Попладневна закуска: 1 шоља од избранот појадок (без шеќер) со јаворов сируп и сок од лимон. Додадете малку сушено овошје и ¼ чаши за овошје по ваш избор.
Вечера : мала порција ракчиња на канапеи со рендани свежи тиквички и неколку печени бадеми (без сол).
Доцна ужина : ½ чаша малини со 1 коцка црна чоколада (може и растопена) плус 2 лажички корн флејс. Оваа закуска е совршен начин да се заврши денот.
Ден 2
За почеток на денот: Можете да започнете со чаша вода со сок од лимон или да си направите смути со црвено цвекло, цикорија и рукола наместо кафе.
Појадок : Овесни снегулки со свежи боровинки.
Утро ужина: ½ авокадо коцки со сок од лимон, морска сол и неколку семиња.
Ручек: Темно зелена зелка со грав, салса, авокадово пире, зачинета со малку коријандер.
Попладневна ужина : Сладок и ароматичен бар со овес и суво овошје. Изберете еден без додаден шеќер. Исто така, се препорачува да содржи јатки.
Вечера : Пилешки гради со црвен кромид на скара со гарнир од печено или пропржена зелка плус чај од нане.
Доцна ужина : 1 банана со 2 лажици масло од бадем и цимет.
Ден 3
За да го започнете денот : Започнете со вода со лимон или зелен чај.
Појадок : 2 тврдо варени јајца, 1 парче ржан леб и бадемово масло (можеби путер од кикирики).
Утринска ужина: 1 чаша јагоди со малку ореви.
Ручек : Потопена кисела зелка со неколку зрна киноа, сладок кромид (од претходната вечера), неколку парчиња тофу (можеби сирење).
Попладневна ужина : 2 чаши пуканки со маслиново масло. Ако немате можност да појадувате, пробајте овес со свежо овошје и мед.
Вечера : парче печен лосос со ананас и аспарагус на скара.
Доцен доручек : бадемово млеко измешано со лажичка од какао, екстракт од ванила и ванила.
Ден 4
За почеток : чаша филтрирана вода со ½ сок од лимон.
Појадок : Мал сладок компир со ореви, кокосово масло, посеани со кафеав шеќер.
Утро ужина : 1 крушка, се сече на парчиња.
Ручек : Сендвич со 2 парчиња леб од цели зрна, филе од мисирка, сос од Дижон, неколку сушени домати, аругула.
Попладневна ужина : печен или варен наут. Зачинете со сол и црн пипер.
Вечера : Печен карфиол со чаша парен едамаме, 3-4 индиски ореви и малку масло од сусам.
Доцна ужина: Печено јаболко со мед и цимет и чаша чај од камилица.
Ден 5
За да го започнете денот : чаша вода со лимон или билен чај.
Појадок : чаша варено просо со чаша, обарен спанаќ попрскан со нотка чили и едно пржено јајце на око.
Утринска ужина : смути од 1 банана, ½ чаша анасон, 1 лажица пиперки, кокосова вода и 1-2 коцки мраз.
Ручек : салата со рукола, печен сладок компир, семе од калинка, ореви и наут.
Попладневна закуска : 1 полнозрнест тост со путер од кикирики и пченкарни снегулки.
Вечера : Порција печено пилешко филе со ½ чаша кафеав ориз и 1 чаша варена боранија или едамаме, посеани со малку сусамово семе.
Доцна закуска: 1 чаша јогурт со 3-4 суви смокви или урми со цимет.