Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Да се имаат растенија дома не е само естетски пријатно, туку и корисно. Тие внесуваат многу позитивна енергија, боја, мирис и го прочистуваат воздухот.

Лаванда
Мирисот на ова растение го намалува стресот и помага на сонот, Научниците докажале дека дури и бебињата се “немоќни” кон “опојната” акција.

Јасмин
Јасминот исто има смирувачко дејство и носи многу позитивна енергија.

Сансевиерија
Или нарекувано уште “свекрвин јазик”. Ова растение е лесно за одгледување, а најубавото е дека ја голта негативната енергија. Долгите листови се како “антени”, кои ја впиваат сето негативно во воздух и помагаат за постигнување на една мирна и креативна енергија.

Хлорофитум
Според ботаничарите ова растение го прочистува воздухот, особено од штетните хемиски честички кои може да предизвикаат рак. Тоа ги презема и непријатните миризби и помага на добриот сон.

Алое Вера
Многумина слушнале за лековитите својства на алое вера, но малкумина знаат дека таа произведува кислород во текот на ноќта, што ја прави помошник во спалната соба за квалитетен и долготраен одмор.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново