Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Целосниот сон е важен не само за нашето физичко здравје, но и за балансот меѓу него и емоционалната состојба. Несоницата често се должи на различни фактори и почесто тие се сметаат емоционални, не толку физички.

Чаша топло млеко, билен чај … Пијалаци кои можат да ни помогнат да заспијат, но кои физички активности се препорачуваат кога сакаме да се наспиеме добро?

Крос

Несоницата често се јавува како резултат на стрес и напнатост. Затоа е важно да се фокусираме на прво-причината и да се обидеме да ја елиминираме. Често тоа не се случува и спортските активности се нашето спасение од стресот.
Вежбите крос во рамките на 20-30 минути ќе ви помогнат да се истоваруваат од тензиите, да ги ослободиме мислите, чувствата. Како резултат на тоа сонот ќе биде исполнет. Многу луѓе наоѓаат спасение во вечерниот крос, особено во топлите месеци.

Јога
Јогата по завршувањето на работниот ден? Што е поубаво од тоа! Оваа практика не вклучува голема физичка активност и напорот е еден од најдобрите начини да го растовариме умот и телото од секојдневниот стрес и напнатост.
Не само што ќе ви помогне да се релаксирате физички, но јогата делува и поволно на мислите, емоционалното здравје и ако ја вежбате редовно, ќе забележите како проблемите со спиењето се случуваат поретко, а дење ќе бидете многу поефикасни при исполнувањето на обврските.

Прошетка
Ако сте премногу уморни за крос, прошетката низ природата исто така е добра опција, преку која ќе влијаете на стресот, да постигнете повеќе рамнотежа и да си обезбедите квалитетен сон. Ако во близина на вашиот дом има парк, шума со поток или езеро, тоа навистина ќе ви помогне да се дополните со позитивни емоции.
Како што знаете водата има сила да ги измие негативните мисли . Затоа се фокусира на нејзините движења, звуци. Од друга страна прошетката меѓу дрвја, убави градини, е задоволство за сетилата. Преземете од мирот на растенијата, вечерната песна на птиците.

Градинарство
Мислите дека градинарството не се брои за физичка активност? Всушност ова е една од најпознатите пријатни активности, понекогаш поврзани и со загубата на доста непотребни калории. Но, во овој случај ќе ја разгледаме грижата за градината како терапија за добар сон. Дури и да немате голема градина, сигурно одгледувате цвеќиња во домот.
Купете нов цвет, украсете го балконот со нови видови. Мирисот, влијанието на боите ќе ви помогне целосно природно да го решите проблемот со несоницата .
Цветовите имаат моќна сила, затоа не го потценувајте нивното влијание. Но не заборавајте дека оние кои се со остри мириси како лилиуми и јоргован, немаат место во вашата спална соба.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново