Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

zoom fin

20.02.2020

Откако беше објавено дека на корисниците кои ја користат бесплатната верзија на апликацијата Zoom нема да им биде понудено криптирање „од крај до крај“ (end-to-end), од компанијата велат дека сите оние кои ја користат својата апликација сепак ќе можат да користат AES256 GCM заштита. Компанијата тврди дека се обидува да ја балансира безбедноста со можноста да ги принуди оние што го користат овој софтвер за нелегални цели да престанат да го прават тоа. Тие велат дека пронашле начин да ја постигнат таа цел.

Zoom посочува дека тие презеле информации од невладини тела, експерти за безбедност и од владата, со цел да формираат стратегија за решавање на проблемот. Тие најавија дека сите корисници ќе треба да поминат низ еднократна проверка на сметка, за да овозможат криптирање. Стандардно, ќе се користи шифрирање AES256 GCM. Сè уште не е јасно дали ќе бидат достапни различни протоколи или не.

Некои уреди и хардвер можат да предизвикаат проблеми кога станува збор за енкрипција „од крај до крај“, како што се PSTN и SIP телефони за конференции, така што корисниците ќе можат да го исклучат криптирањето по потреба. Еднократната верификација се чини како малтретирање што корисникот треба да го помине, но цената е мала ако се земе во предвид дека тие ќе добијат безбедни разговори и состаноци заради тоа.

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново