Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

5G fin

Шведска не е единствената што тргна на патот на „модернизација на земјата“. И во Словенија најавиле инсталација на 5G мрежата.

Групата „Теле2“ објавила дека Шведска ја добила првата јавна мобилна мрежа од новата генерација 5G. Во последната минута ги престигна конкурентните компании „Телија“ и „Ериксон“, пренесуваат медиумите.

Потрошувачите во Стокхолм можат да пребаруваат на Интернет со брзина од 5G од недела, додека оние во Гетеборг и Малме ќе треба да чекаат до 24 јуни.

После тоа, „Теле2“ постепено ќе ја проширува мрежата во остатокот од земјата.

„Телеком Словенија“ исто така најавиле дека планираат да воспостават тест мрежа со 5G технологија во пристанишниот град Копер, со цел да ги истражат можностите за развој и да тестираат разни решенија за логистика.

Планирано е 5G инфраструктурата да понуди не само комуникациски услуги, туку и други, како што се логистика, сообраќај, здравство, енергија, производствени погони, паметни градови и заедници, пренесува Танјуг.

Пристаништето Копер ќе ја искористи најновата генерација на безжична технологија за тестирање на безбедносни решенија, како и за оптимизација на процесите и заштита на животната средина.

Бидејќи новата технологија овозможува побрзо пренесување на големи количини на податоци, таа треба да помогне во подобрувањето на безбедносната контрола, но и да ја олесни контролата на потрошувачката на електрична енергија.

Компанијата додава дека слични решенија ќе бидат тестирани во Хамбург, Германија и Пиреја, Грција.

Проектот за инсталирање на 5G технологија е финансиран од проектот на ЕУ „Хоризонт 2020“ и неговата вредност е осум милиони евра.

Треба да биде готова во 2023 година, а се наведува дека Словенија и градот Копер учествуваат во други европски технолошки 5G проекти.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново