Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

faceap fin

FaceApp, која има милиони корисници на Интернет низ целиот свет, е производ на руската безжична лабораторија со седиште во Санкт Петербург. Апликацијата нуди “старост” или “подмладување” на лицето на корисникот, каде што ја обезбедува неговата оригинална фотографија без гаранција за тоа каква цел ќе се користи , предупредува Дојче Веле.

Сепак, агресивните руски интернет операции во западните земји покренаа бројни прашања за тоа зошто руската компанија собира со милиони слики од луѓе од целиот свет.

Самата апликација FaceApp е доказ за тоа колку лесно и незабележано може да се манипулираат сликите.

Програмата е базирана на вештачка интелигенција која добро ги познава природните процеси на стареење и може да ги примени на секој човек. Интригантната природа на нејзината примена овозможи пристап до публика од повеќе милијарди долари. FaceApp сега е првото место за преземање во продавниците на Apple и Android.

Популарноста, сепак, не доаѓа веднаш, апликацијата е на пазарот околу две години. Таа стана популарна откако познатите личности од целиот свет почнаа да ги објавуваат своите фотографии онлајн. Фановите на социјалната мрежа се во искушение да пробаат нова фризура или да добијат виртуелна брада. Некои функции, како што се виртуелните мустаќи, на пример, се достапни за плаќање од 44 евра или една година претплата од 20 евра.

Масовното ширење на FaceApp, исто така, ги поттикна првите предупредувања дека обезбедените лични податоци може да се користат за лабави цели.

Сè што е познато за Wireless Lab – дека седиштето се наоѓа во Санкт Петербург, е јасно од општите услови на употреба. Освен овие информации за компанијата, ништо друго не е познато.

Со длабокиот увид во политиките за приватност, почетниот занес на користење на апликацијата брзо исчезнува. Компанијата не само што собира податоци од корисници, туку и ги зачувува сликите, вели Дојче Веле.

Шефот на компанијата Јарослав Гончаров вели дека апликацијата ги поставува само сликите на корисниците што тие сакаат да ги обработуваат. Серверите не беа во Русија, туку во САД, Сингапур или Ирска. Тие исто така беа во сопственост на Амазон или Гугл. Тој, исто така, наведува дека повеќето фотографии се бришат во рок од 48 часа, и дека метаподатоците се даваат само на промотивни партнери.

Потсетуваме за скандалот кој избувна со друга руска компанија во ИТ секторот, Лабораторијата Касперски, нејзиното управување, исто така, негираше дека е вклучен во нелегални активности.

Сојузниот комесар за заштита на податоци, Улрих Келбер, предупредува дека важни лични податоци може да паднат на погрешно место . Според него, текстот во условите на употреба е премногу “нејасен”.

Во Соединетите Американски Држави, каде што внимателноста се крева по руската интервенција на претседателските избори во 2016 година, тие не го исклучуваат ФБИ наскоро да се справи со FaceApp. Сенаторот Чак Шумар веќе испрати писмо до властите, барајќи од Агенцијата за заштита на потрошувачите и ФБИ да истражат дали податоците од трети лица со седиште во САД се пренесуваат преку апликацијата.

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново