Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

phone fin

Мобилните апликации за разговор станаа префериран метод за комуникација со нашите најблиски. Во исто време, постои тенденција за се повеќе и повеќе корисници да не креваат, ако ги бара непознат број. Најновиот извештај на First Orion Corporation е дефинитивен доказ дека ова е задолжителна практика ако сакаме да се заштитиме од спам или телефонска измама. Според податоците, 29,2% од сите телефонски повици во 2018 година. се од слична природа.

Уште понепријатно е тоа што, според „First Orion Corporation“, оваа бројка ќе се зголеми до 44,5% до крајот на 2018 година. Ова значи дека скоро секој втор повик ќе биде насочен кон ширење на спам за корисниците. Главниот придонес ќе го има т.н. „Neighborhood Spoofing“, техника каде што лицето кое сака да го злоупотреби вашето внимание живее во област со ист поштенски код како наводната „жртва“ на неговите акции, информира „AndroidPolice“.

Од една страна, тоа им овозможува да ги избегнуваат различните филтри, кои се обидуваат да ги блокираат таквите разговори, а од друга страна ги измамуваат самите корисници. Многу луѓе се чувствуваат сигурни кога гледаат дека ги бара број од областа во која се наоѓаат, а тоа е доволно за да се подигне паметниот телефон и да се прифати повикот. Специјалистите од „First Orion Corporation“ изразија уверување дека ќе продолжат да работат со мобилните оператори и нивните партнери низ светот за ефикасно решавање на ваквите прашања.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново