Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

robot fin

Данската новинска агенција „Ritzau“ и локалните весници развија спортски робот кој пишува прилагодени извештаи по секој локалент натпревар.

Извештаите се прилагодуваат така што еден се насочува на домашнит, а друг робот на гостинскиот тим.

Ritzau објави дека услугата е важен чекот кон понатамошен развој на редакцијата во роботското новинарство. Агенцијата претходно покрена сервис за финансирање на роботите под наслов Autoflash.

Директорот за развој Кристофер Гравгард изјави дека агенцијата очекува реакции од читателите.

„Локалниот спорт е важен, но невозможна мисија е да се покријат сите тимови со доделување новинари. Затоа задоволни сме со ова решение со роботи и сакаме да видиме како нашите читатели ќе гледаат на оваа услуга“, велу главниот уредник Ларс Јесперсен во весникот „Nordjyske”.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

            Општина Велес ја информира јавноста дека, третото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 14 август (петок) 2020 год. во периодот од 0500 до 0630 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 15 август (сабота) 2020 год.

            Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

           

                                                                                    Градоначалник

                                                                                    на Општина Велес,

                                                                                    Аце Коцевски

 
   
   
   
   

Најново