Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

geni fin

Овој начин на лечење, со инженеринг на белите крвни зрнца, кој го нарекуваме имунотерапија, до сега беше ограничен поради тешкотиите за создавање вируси, кои би го носеле генетскиот материјал, и потребното време за нивно создавање.

Но, сега научниците велат дека пронашле начин, користејќи електрични полиња, а не вируси, за да уфрлат „алатки“ со кои се менуваат гените и се создава нов генетски материјал во клетките.

Првпат научниците пронајдоа начин ефикасно и прецизно да ги отстранат гените од белите крвни зрнца на нашиот имун систем и да вметнат успешна замена и тоа во многу пократок рок, отколку што вообичаено е потребно за промена на гените.

Ако оваа техника може да се повтори во други лаборатории, тоа може да отвори различни опции за лекување на низа болести, вклучувајќи рак, инфекции, како што е ХИВ, и автоимуни состојби, како лупус и ревматоиден артритис.

Новата студија, објавена во списанието „Нејчр“, претставува „голем напредок”, смета д-р Џон Верди, директор на Институтот за имунологија на Универзитетот во Пенсилванија, кој не учествувал во студијата.

Но, бидејќи оваа техника е целосно нова, ниту еден пациент досега не бил третиран со бели крвни клетки, кои на тој начин биле изменети.

– Ќе имаме доказ кога оваа технологија ќе се користи за да се развие нов метод на лекување, вели д-р Марсела Мус, директорка за клеточна имунотерапија во општа болница во Масачусетс.

Тоа можеби и не е толку далеку. Истражувачите веќе го користеа овој метод во лабораторија за да ги модифицираат абнормалните имунолошки клетки кај деца со ретки генетски проблеми. Тие планираат така да ги вратат репрограмираните клетки на децата, во обидот трајно да ги излечат.

Во моментов, научниците кои се обидуваат да го модификуваат геномот, честопати мораат да се потпрат на модифицираните вируси, за да „отворат” ДНК клетки и да вметнат нови гени во неа. Методот е долготраен и тежок и многу ограничувачки кога станува збор за примената.

И покрај недостатоците, методот со вирусот имаше одреден успех. Пациенти со неколку ретки карциноми на крвта можат да се третираат со бели крвни клетки – Т-клетки на имуниот систем – кои директно влегуваат во туморите и ги убиваат.

Овој метод на лекување, со инженеринг на бели крвни зрнца, кој го нарекуваме имунотерапија, досега беше ограничен поради тешкотијата за создавање на вируси, кои би го носеле генетскиот материјал, како и времето потребно за нивното формирање. Но, сега научниците тврдат дека пронашле начин, со користење на електрични полиња, а не вируси, за да ги уфрлат „алатките”, со кои се менуваат гените и новиот генетски материјал во клетките. Со забрзување на овој процес, во теорија, лекувањето може да биде достапно за пациентите со речиси каков било тип на рак.

– Тоа што траеше со месеци или дури и една година сега може да потрае неколку недели со користење на оваа нова технологија, вели Фред Рамсдел, потпретседател за истражувања на Институтот за имунотерапија на ракот „Паркер“ од Сан Франциско. – Ако сте пациент со рак, неделите наспроти месеците може да направат голема разлика. Мислам дека тоа ќе биде голем пресврт, додава тој.

Институтот „Паркер“ веќе работи со авторите на новата студија, кои ги предводи д-р Александрер Марсон, научен директор за биомедицина на Институтот за иновативна генетиката, кој е формирана во партнерство на Универзитетот на Калифорнија од Сан Франциско и Беркли, на создавање клетки кои лечат различни видови рак.

Во новата студија, д-р Марсон и неговите колеги ги менуваа Т-клетките за да ги препознаат клетките на човечкиот меланом. Кај глувците кои носеле човечки клетки на ракот, модифицираните Т-клетки го напаѓале директно ракот.

Истражувачите, исто така, успеале во лабораториски услови да ги „измамат“ Т-клетките на три деца со ретка мутација, која предизвикала автоимуна болест. Планот е на тој начин изменетите клетки да се вратат кај децата, каде што треба да функционираат нормално и да ги потиснат неисправните имунолошки клетки и така да се излечат децата.

Според д-р Вери, оваа техника ветува и лекување на ХИВ. ХИВ вирусот ги инфицира Т-клетките. Ако тие можат да бидат променети така што вирусот не може да влезе во Т-клетките, лицето заразено со ХИВ сигурно нема да развие СИДА. Оние инфицирани Т-клетки ќе исчезнат, а оние кои се вметнати и модифицирани ќе ги заменат.

Претходното истражување покажа дека е можно да се лечи ХИВ на овој начин. – Сега навистина постои ефикасна стратегија за тоа, вели д-р Вери.

Таа идеја за модифицирани клетки без користење на вирус не е нова, но имуните клетки се кревки и многу е тешко да ги одржите во живот во лабораторија, така што секогаш е тешко да се вметнат гени во нив.

Научниците обично вметнувале модифицирани гени во Т-клетките со помош на вирус кој бил безопасен, за да не предизвика други болести и кој би можел да вметне нови гени во клетките. Но, кога овие вируси вметнуваа гени во клеточната ДНК, тие тоа би го сториле случајно, со уништување на други гени.

– Ни требаше нешто насочено, нешто брзо и нешто ефикасно. Што ако само можеме да уфрлиме делче од ДНК и ги избегнеме вирусите?,вели д-р Марсон.

Идејата е еден вид „ножици“, наречени „криспер“, да се уфрлат во клетките, кои лесно ќе ја отворат ДНК-та каде што научниците сакаат точно да го вметнат генот. Тоа би ги избегнало проблемите, кои се предизвикуваат со уфрлање на вируси, кои се вметнуваат во гените сосема случајно./МИА

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Согласно член 4 од Правилникот за условите, начинот и постапката за користење на финансиски средства од Буџетот на Општина Велес за субвенционирање на физички лица од подрачјето на Општина Велес за купен велосипед (Службен гласник на Општина Велес бр. 06/20), а во врска со Одлуката за определување на максимален износ на доделување на поединечна субвенција на физичко лице за купен велосипед за 2020 година (Службен гласник на Општина Велес бр. 06/20), Општина Велес објавува

ЈАВЕН  ПОВИК

за субвенционирање на физички лица за купен велосипед за 2020 година

 

 1. Опис на јавниот повик

 

Општина Велес на физичките лица кои ќе купат велосипед од денот на објавувањето на јавниот повик 27.05.2020г., заклучно со 26.06.2020г. ќе им субвенционира дел од трошоците направени при купување велосипед.

На барателот ќе му се надоместат дел од трошоците направени при набавка на велосипед во висина од 50% од вредноста на велосипедот, но не повеќе од 3.000,00 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход.

Јавниот повик ќе се реализира по принципот „прв дојден, прв услужен“.

 1. Право на учетво на јавниот повик

 

Право на учество на овој Јавен повик имаат физички лица кои ќе купат велосипед од денот на објавата на јавниот повик па се до 26.06.2020г., ќе поднесат барање за надоместување на дел од трошоците за набавка на велосипед, а кои ги исполнуваат условите од овој Јавен повик.

 1. Услови што треба да ги исполни барателот

Физичкото лице/барател е должно да ги исполни следниве услови:

 • да е жител на Општина Велес,
 • да нема добиено финансиски средства за набавка на велосипед од било кој извор во Република Северна Македонија (не го искористил правото на субвенционирање по овој основ),
 • велосипедот да го купил од денот на објавување до денот на завршување на Jавниот повик, односно до исцрпувањето на буџетот за оваа намена,
 • купениот велосипед да не биде помал од 24” (инчи), односно 60,96 санитметри, односно да одговара на популација деца кои не се помали од 8-9 години.
 1. Начин на пријавување на јавниот повик

Барателот за добивање субвенција е должен да ја поднесе следната документација:

 • Барање за субвенција (Барањето може да се подигне во архивата на Општина Велес или да се обезбеди од интернет страницата на Општината: www.veles.gov.mk),
 • фотокопија на важечка лична карта на барателот, како доказ дека е жител на Општина Велес,
 • фотокопија од трансакциска сметка на барателот,
 • доказ дека е извршено купување на велосипед и тоа: фискална сметка во оригинал или фактура со извод од деловна банка, со датум од денот на објавувањето до денот на завршувањето на Jавниот повик, односно до денот на исцрпување на средствата по овој основ,
 • изјава дека барателот нема искористено право на поврат на средства за набавка на велосипед на друг јавен повик од било кој извор во Република Северна Македонија (Изјавата може да се подигне во архивата на Општина Велес или да се превземе електронски од веб страната на општината).

            Едно физичко лице може да поднесе само едно барање за добивање на субвенција за еден велосипед.

Барањето за надоместување на дел од трошоците  за купен велосипед, заедно со потребната документација се поднесува во архивата на Општина Велес, на ул. Панко Брашнар бр. 1 Велес, секој работен ден од 07.30 до 15.30 часот, во затворен плик.

На пликот треба да е наведено: “Јавен повик за надоместување на дел од трошоците на физички лица за купување велосипед”.

Архивата на Општина Велес примените барања ќе ги евидентира со точното време на поднесување (датум, час и минута), заради воспоставување редослед по кој ќе се разгледуваат барањата.

 1. Начин на спроведување на Јавниот повик

 

За спроведување на Јавниот повик, Градоначалникот формира Комисија за спроведување на постапката за субвенционирање на физички лица за купен велосипед.

Општина Велес дополнително ќе ја извести јавноста за продолжување на рокот и по изминување на рокот од овој Јавен повик заради целосно исцрпување на средствата.

Финансиските средства ќе се сметаат за исцрпени односно доделени кога на предлог на Комисијата, Градоначалникот на Општина Велес ќе донесе решение за исплата на средствата.

 1. Начин на остварување на правото на надоместок

Градоначалникот на Општина Велес на предлогот на Комисијата носи решение за одобрување на барањето за барателите кои ги исполниле условите согласно Јавниот повик и исплата во рок од 30 дена од објавувањето на листата на физички лица за кои е донесено решение за одобрување на барањето. Уплатата на персоналниот данок на доход кој се одбива од доделената поединечна субвенција ќе ја изврши Општина Велес.  

Градоначалникот на Општина Велес на предлог на Комисијата носи решение за одбивање на барањето во рок од 20 дена од денот на завршувањето на јавниот повик за барателите кои не ги исполниле условите од јавниот повик.

 

 

 

                                                                   ОПШТИНА ВЕЛ

Согласно член 4 од Правилникот за условите, начинот и постапката за користење на финансиски средства од Буџетот на Општина Велес за субвенционирање на физички лица од подрачјето на Општина Велес за купен сончев термален колектор (Службен гласник на Општина Велес бр. 06/20), а во врска со Одлуката за определување на максимален износ на доделување на поединечна субвенција на физичко лице за купен сончев термален колектор за 2020 година (Службен гласник на Општина Велес бр. 06/20), Општина Велес објавува

ЈАВЕН  ПОВИК

за субвенционирање на физички лица за купен сончев термален колектор

за 2020 година

 

 1. Опис на јавниот повик

 

Општина Велес на физичките лица кои ќе купат сончев термален колектор од денот на објавувањето на јавниот повик 27.05.2020г., заклучно со 26.06.2020г. ќе им субвенционира дел од трошоците направени при купување сончев термален колектор.

На барателот ќе му се надоместат дел од трошоците направени при набавка на сончев термален колектор во висина од 50% од вредноста на сончевиот колектор, но не повеќе од 20.000,00 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход.

Јавниот повик ќе се реализира по принципот „прв дојден, прв услужен“.

 1. Право на учетво на јавниот повик

 

Право на учество на овој Јавен повик имаат физички лица кои ќе купат сончев термален колектор од денот на објавата на јавниот повик па се до 26.06.2020г., ќе поднесат барање за надоместување на дел од трошоците за набавка на сончев термален колектор, а кои ги исполнуваат условите од овој Јавен повик.

 1. Услови што треба да ги исполни барателот

Физичкото лице/барател е должно да ги исполни следниве услови:

 • да е жител на Општина Велес,
 • да нема добиено финансиски средства за набавка на сончев термален колектор од било кој извор во Република Северна Македонија (не го искористил правото на субвенционирање по овој основ),
 • сончевиот термален колектор да го купил од денот на објавување до денот на завршување на јавниот повик, односно до исцрпувањето на буџетот за оваа намена,
 • сончевиот термален колектор да биде инсталиран на адресата на живеење наведена во личната карта на барателот,
 • станбениот објект да не е во фаза на градба и во него барателот да живее,
 • само едно лице од домаќинството може да поднесе барање за добивање на надоместок.
 1. Начин на пријавување на јавниот повик

Барателот за добивање субвенција е должен да ја поднесе следната документација:

 • Барање за субвенција (Барањето може да се подигне во архивата на Општина Велес или да се обезбеди од интернет страницата на Општината: www.veles.gov.mk),
 • фотокопија на важечка лична карта на барателот, како доказ дека е жител на Општина Велес,
 • изјава дека барателот и членовите на неговото семејство/домаќинство немаат искористено право на поврат на средства за набавка на сончев термален колектор на друг јавен повик од било кој извор во Република Северна Македонија (Изјавата може да се подигне во архивата на Општина Велес или да се превземе електронски од веб страната на општината),
 • фотокопија од трансакциска сметка на барателот,
 • доказ дека е извршено купување на сончев термален колектор и тоа: фискална сметка во оригинал или фактура со извод од деловна банка, со датум од денот на објавувањето до денот на завршувањето на јавниот повик, односно до денот на исцрпување на средствата по овој основ,
 • потврда за платен данок на имот за станбениот објект каде е инсталиран сончевиот термален колектор заклучно со претходната година пред објавување на јавниот повик.

Барањето за надоместување на дел од трошоците за купен сончев термален колектор, заедно со потребната документација се поднесува во архивата на Општина Велес, на ул. Панко Брашнар бр. 1 Велес, секој работен ден од 07.30 до 15.30 часот, во затворен плик.

На пликот треба да е наведено: “Јавен повик за надоместување на дел од трошоците на физички лица за купување сончев термален колектор”.

Архивата на Општина Велес примените барања ќе ги евидентира со точното време на поднесување (датум, час и минута), заради воспоставување редослед по кој ќе се разгледуваат барањата.

 1. Начин на спроведување на Јавниот повик

 

За спроведување на Јавниот повик, Градоначалникот формира Комисија за спроведување на постапката за субвенционирање на физички лица за купен сончев термален колектор.

Општина Велес дополнително ќе ја извести јавноста за продолжување на рокот и по изминување на рокот од овој Јавен повик заради целосно исцрпување на средствата.

Финансиските средства ќе се сметаат за исцрпени односно доделени кога на предлог на Комисијата, Градоначалникот на Општина Велес ќе донесе решение за исплата на средствата.

 1. Начин на остварување на правото на надоместок

По секое поединечно комплетно барање, Комисијата врши увид дека колекторот е купен и инсталиран во живеалиштето според личната карта на барателот, дека станбениот објект не е во фаза на градба и во него барателот живее.

Барателот е должен да и овозможи пристап на Комисијата до станбениот објект и просторот каде е инсталиран сончевиот термален колектор.

Од извршениот увид Комисијата изготвува записник со приложена фотодокументација.

Градоначалникот на Општина Велес на предлог од Комисијата носи решение за одобрување на барањето за барателите кои ги исполниле условите согласно Јавниот повик и исплата во рок од 30 дена од објавувањето на листата на физички лица за кои е донесено решение за одобрување на барањето.

Уплатата на персоналниот данок на доход кој се одбива од доделената поединечна субвенција ќе ја изврши Општина Велес.  

Градоначалникот на Општина Велес на предлог на Комисијата носи решение за одбивање на барањето во рок од 20 дена од денот на завршувањето на Јавниот повик за барателите кои не ги исполниле условите од овој Јавен повик.

 

 

 

                                                                    ОПШТИНА ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново