Десетгодишниот Јани од Финска, го хакирал Инстаграм и покажал дека тоа и не е толку тешко и дека секој кој што се разбира во кодови и сервери може да ги избрише коментарите што ги оставаат корисниците.

Создадоа начин да разговарате со вашиот мачор на човечки јазик.

Мајка се породи за време на авионски лет на “Jet Star” во Сингапур и одлучи да крсти своето бебе по името на авиокомпанијата, бидејќи екипажот и помогнале безбедно да се породи.

Британскиот астронаут Тим Пик стана првиот маж кој истрча маратон во вселената, но бил нешто побавен од маратонците на Земјата.

Полски лекар ќе открие лек против сите видови малигни тумори

Ликот на Мона Лиза во поголем дел е создаден според ликот на љубовникот на Леонардо да Винчи, открил италијански умтенички истражувач.

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново