Канадскиот научник Ендрју Пелинг ги прекршил сите правила на конвенционалната медицина и генетика со тоа што објавил дека работи на „одгледување“ на уво користејќи ткиво од јаболка.

Секоја година во нумерологијата носи свој личен број и е обележана со неговите карактеристики. 2016 година е година на деветката. Тоа е последниот број во нумерологијата и претставува завршување на циклусот.

Секој кој ќе уплати тикет за прогнозирање, дека до крајот на јуни температурата ќе достигне до 45 степени, може да добие осум пати повеќе пари.

Арапите се подготвени да издвојат добра сума за жените од Босна и Херцеговина, а за девица нудат и до 160.000 долари, се наведува во истражувањето на телевизијата Н1.

Ирански суд му изрече казна од 444 удари со камшик на Мухамед Риза Фети поради објавување на „непримерни“ содржини и пораки на интернет блог, пренесе агенцијата „Анадолија“.

Стотина разголени велосипедисти во саботата се собрале во Мексико Сити за да предупредат на тоа дека се загрозени во сообраќајот.

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Основен суд Велес, врз основа на чл.38 ст.3 од Законот за судовите (Сл.весник на РСМ бр.58/06), чл.7 од Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите (Сл.весник на РСМ 83/2018) и Одлуката бр.02-2158/1 од 10.12.2015 година на Судски совет на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.219/15 од 14.12.2015 година), а во врска со потребата од избор на судии поротници поради истек на мандатот на ден 14.11.2020 година, на ден 29.10.2020 година, го објавува следниот:

 

О Г Л А С

за избор на 30 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1.   да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.
  1. За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III. Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство (не постаро од 6 месеци),

            -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање, не постара од 6 месеци).

  1. Пријавата со потребните документи и телефон за контакт да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                                                                            Основен суд Велес

                                               

 
   
   
   
   

Најново