Ова е мал експеримент за уникатноста на жената и специјалната врска помеѓу мајката и нејзиното дете. 6 жени биле замолени да им ги преврзат очите на нивните најмили.

Од една крајност, во друга – така може да се опише животот на 25-годишната девојка од САД, Кристина Филипс, која изгубила 243 килограми благодарение на оперција во текот на која и вградиле бајпас на желудник, односно и го намалиле обемот на желудникот така што повеќе не можела да се прејадува.

Принцот Хари доби неочекувана понуда. Имено, шестгодишно девојче го запроси згодниот британски принц.

Босанското село Крушев До, во близина на Сребреница, кое се нарекува и „село на ергени“, објави конкурс за невести, јави радиото „Слободна Европа“.

Словенецот Бојан Ковачиќ од Горња Радгона постигнал нов светски рекорд во непрекинато свирење на хармоника бидејќи дури 50 часа без престан свирел на хармоника, а се надева дека ќе влезе во Гинисовата книга на рекорди бидјеќи ја испратил неопходната документација во Лондон.

Мистериозен Аргентинец купи за 600.000 евра облека и лични предмети на нацистите на контроверзната аукциска продажба во Минхен, меѓу кои и палтото на нацистичкиот лидер Адолф Хитлер, пренесе германскиот весник „Билд“.

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Основен суд Велес, врз основа на чл.38 ст.3 од Законот за судовите (Сл.весник на РСМ бр.58/06), чл.7 од Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите (Сл.весник на РСМ 83/2018) и Одлуката бр.02-2158/1 од 10.12.2015 година на Судски совет на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.219/15 од 14.12.2015 година), а во врска со потребата од избор на судии поротници поради истек на мандатот на ден 14.11.2020 година, на ден 29.10.2020 година, го објавува следниот:

 

О Г Л А С

за избор на 30 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1.   да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.
  1. За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III. Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство (не постаро од 6 месеци),

            -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање, не постара од 6 месеци).

  1. Пријавата со потребните документи и телефон за контакт да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                                                                            Основен суд Велес

                                               

 
   
   
   
   

Најново