Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

risicaAtigje fin

Македонското еколошко друштво во соработка со НП „Маврово“ на почетокот на минатиот месец обележа нова единка од балканскиот рис, близу селото Ничпур, во НП „Маврово“. Од МЕД информираат дека станува збор за здрава женка тешка 14,5 kg на возраст од околу десетина години.

– Рисицата доби име Атиџе и како сите рисови досега, таа носи околувратник за да испраќа податоци за локациите на нејзиното движење. Утврдивме плен и сега сме сигурни дека Атиџе е во добра состојба, изјави Александар Павлов од Програмата за зачувување на балканскиот рис што ја спроведува МЕД.

Atigje fin

Оваа рисица првпат е сликана со фотозамка во 2013 година и тогаш во базата на податоци се водеше како Б11. Според тимот на МЕД, интересен податок за Атиџе е што таа е десетти рис што се следи со GPS-околувратник за точно десет години следење единки од балканскиот рис со помош на овој метод.

Од МЕД наведуваат и дека пред точно пред 10 години на истиот ден беше обележан рисот Марко.

– И ова е десетта единка за овие десет години. Убаво заокружување на досегашните теренски активности поврзани со сесијата за за мониторинг на рисот, изјави Диме Меловски од Програмата за зачувување на балканскиот рис што ја спроведува МЕД.

Во изминатиов период од МЕД обележале шест мажјаци и четири женки од ова ретко животно. Балканскиот рис е најреткиот од деветте подвида на евроазискиот рис и исклучиво го населува Балканот. Според сознанијата, во природа постојат помалку од 50 возрасни единки, од кои најголем број живеат токму во македонските шуми. Поради оваа состојба, Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN) ова животно го смета за критично загрозено.

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново