Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

postar fn

Поранешен поштар од Јапонија, од градот Канагава, со години го мрзело да разнесува пошта и дома има колекција од 24.000 недоставени писма.

Токму поради ова, тој е обвинет за неизвршување на работни задачи, а му се заканува дури и затворска казна од неколку години. Според јапонските медиуми, 61-годишниот поштар, во периодот од 2003 до 2019 насобрал илјадници писма кај себе дома, а неговото оправдување пред полицијата и медиумите било дека навистина го мрзело тоа да го разнесува.

Покрај затворската казна, ќе треба да плати и 500.000 јени, со оглед на тоа што оние кои не ги добиле писмата често пропуштале нешто важно или минеле рокови за плаќање на даноци.

Јапонската пошта ова дело го открила при крајот на 2019 година, а тој сакал да избегне пријава ветувајќи дека ќе ги подели сите писма што се кај него. Сепак, некои се толку стари што веројатно во денешно време не се ниту релевантни.

 

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

            Општина Велес ја информира јавноста дека, третото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 14 август (петок) 2020 год. во периодот од 0500 до 0630 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 15 август (сабота) 2020 год.

            Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

           

                                                                                    Градоначалник

                                                                                    на Општина Велес,

                                                                                    Аце Коцевски

 
   
   
   
   

Најново