Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

slo fin

Тим на археолози од Музејот Помур во Словенија откриле средновековни гробови во местото Тишина, први од таков вид во северноисточниот дел на Помур.

Досега се идентификувани 50 гробови, иако тие проценуваат дека ги има околу 100 -на, наведува STA.

Најзначајниот артефакт пронајден во гробовите биле различните типови на женски накит, главно украси за коса и прстени. Само Санковиќ, водичот на арехеолошкиот тим, изјавил дека пронајдените предмети припаѓаат на времето „белобрдската култура“ која ја населувала Панонската низина помеѓу 10 -ти и 12 -ти век.

Откриените гробници и новите факти поврзани за настанокот и средновековната историја на словенскиот град Тишина. Тие за прв пат се спомнати во пишувањата документирани 1347 година, а ова откритие го поместува неговиот настанок за уште најмалку 300 години порано.

Експертите кои го спровеле деофизичкото истражување во локалните цркви откриле дека под неа може да се крие уште една постара црква која датира од истото време како и гробниците. Минатата година откриени се средновековни и модерни гробови во должина на северниот и јужниот ѕид од црквата Раѓање на Марија, а ископнини моментално се прават помеѓу 30 до 50 метри северно од црквата.

E baner

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

10 (десет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2019 година.

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство ( предност имаат кандидати со работно искуство со машини )

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  hrmk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2019 година .

Најново