Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ZlatniPesoci fin

Дваесет и три плажи на бугарскиот брег на Црно Море ќе нудат бесплатни чадори за сонце и лежалки, соопшти министерката за туризам Николина Ангелкова.

Пред почетокот на летната туристичка сезона, која според проценките на бугарските експерти ќе биде тешка и многу поразлична од досегашните, министерката одржа низа средби со претставници на туристичкиот сектор.

По разговорите на бугарскиот премиер Бојко Борисов со неговите колеги од Грција и Романија и со претседателот на Србија за отворање на заедничките граници за туризам почнувајќи од 1-ви јуни, Бугарија ќе смета на туристите од соседните земји чии државјани патуваат претежно со патнички возила.

Министерката исто така стави акцент на субвенционирање на чартер летови како важна мерка за поддршка на туристичкиот сектор и се надева дека тоа ќе доведе до раст на одредени пазари, особено во поглед на организираниот туризам.

Сепак, на прво место државата ги става домашните туристи кои ќе бидат привлечени со пониски цени на плажите.

“Правиме сè за да привлечеме туристи и да го олесниме работењето во секторот кој е меѓу најпогодените од светската криза со коронавирусот. Од посебно значење е тоа што нудиме квалитетен производ и дека мора да биде заштитено здравјето на луѓето. Една од основните мерки што ги презедовме е намалување на цените на чадорите за сонце и лежалките. Согласно законот, мора да бидат најмалку 50% поевтини во споредба со лани“, рече Ангелкова.

Лежалките и чадорите ќе бидат бесплатни на 23 од вкупно 132 плажи под концесија. Според бугарските медиуми овие услуги ќе бидат бесплатни на плажите: Каваци – југ, Каваци – север, Елените, Меѓународен младински центар Приморско, Царево – централна плажа, Ахелој, Обзор –југ и други. Во летувалиштето Златни Песоци за лежалка и чадор за сонце ќе се плаќа по едно евро, во Албена по пола евро, во Балчик по пола евро и во Созопол 1,5 евра до 2,5 евра.

Концесионерите на плажите се должни да понудат намалување на цените за лежалките и чадорите за сонце од најмалку 50%, а за непочитување на оваа наредба предвидена е парична казна од 50.000 лева (25.000 евра). За втор прекршок казната е 100.000 лева (51.000 евра).

“Според новите правила за заштита на здравјето на гостите, еден чадор за сонце и две лежалки треба да покриваат простор од 16 метри квадратни, а се планира тоа да се прошири на 20 метри“, рече Ангелкова.

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново