Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

plazabol fin

15.05.2020

Хрватскиот институт за јавно здравје (ХЗJЗ) објави препораки за пливање во морските и копнените површински води за време на епидемијата и за пливање во базените и водени паркови, со максимален број на луѓе на плажите ограничен на 15 на површина од 100 квадратни метри.

„За просториите на морските и слатководните подрачја за капење, максималниот број на лица дозволени да останат во исто време се определува според принципот- 15 лица на 100 квадратни метри нето-површина“, се вели во препораките на ХЗЈЗ.

Покрај тоа, на сите посетители и вработени им се советува да се придржуваат кон правилата за физичко растојание од 1,5 метри, што вклучува и растојание при пливање.

Дезинфицирајте ги лежалките неколку пати на ден

Исто така, на влезот и во подрачјето каде престојуваат посетителите, потребно е да се постават информации за хигиенски процедури и со упатства за правилно однесување и мерки за заштита, кои треба да се следат или кои се валидни во тој простор.

На морските и слатководните капалишта неопходно е да се постават дозери со средства за дезинфекција на разумни растојанија и на видливи места. Исто така, концесионерот треба да ги оддели лежалките за да обезбеди физичко растојание и да обезбеди лице штпо може да ги надгледува пропишаните мерки.

Лежалки треба да се дезинфицираат неколку пати на ден, а секогаш откако одреден гостин веќе не ја користи лежалката и пред да ја користи друг гостин.

„Чистењето и дезинфекцијата на санитарниот простор треба да се засилува на секои два часа (доколку е потребно и почесто), како и бројот на вработените за дневно чистење во секоја санитарен јазол. Во исто време, употребата на санитарни јазли треба да биде ограничена во согласност со големината и пропишаните санитарни услови“, се маведува во упатствата.

 

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново