Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

laboratorija fin

6.05.2020

Научниците открија антитела кои го спречуваат коронавирусот да инфицира човечки клетки во револуционерни истражувања кои можат да доведат до развој на нови третмани за лечење, пренесува „б92“.
Врз основа на истражување на антитела кои се насочени кон коровирусот САРС, научниците го идентификуваа она антитело кое го блокира Ковид 19.

Продолжувајќи ги истражувањата на коровирусите на САРС, научниците од Универзитетот Утрехт во Холандија, како и Медицинскиот центар Еразмус и компанијата Харбор Биомед (HBM), утврдија потенцијален метод за неутрализација на Ковид 19.

Откриле дека антителата кои спречуваат вирусот САРС да инфицираат човечки клетки, исто така, можат да блокираат коронавирусот да инфицира човечки клетки, покажала студијата објавена во списанието Nature Communications.

Со тестирање на нивната колекција на антитела врз човечки клетки, истражувачите го откриле она антитело кое се врзува за одреден дел кој е присутен и во САРС и во вирусот што предизвикува Ковид 19.
Откритието би можело да понуди почетен чекор кон развој на целосно човечко антитело за лекување или превенција на болеста, која зарази повеќе од 3,5 милиони луѓе ширум светот и доведе до повеќе од 247.000 смртни случаи.

Неутрализираните антитела „можат потенцијално да го променат текот на инфекцијата кај заразен домаќин, да го поддржат отстранувањето на вирусот или да заштитат незаразено лице изложено на вирусот“, рече д-р Беренд Џен Бош, ко-раководител и автор на студијата, пишува „Скај њуз“.

Антителото што се користи во ова истражување е целосно човечко, што овозможува развојот на лекот да продолжи забрзано и ги намалува потенцијалните несакани ефекти поврзани со имунитетот.
„Ова е револуционерно истражување“, рече д-р Џингсонг Венг, извршен директор на HBM.

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново