Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Betoven fin

Италијански лекари ја открија веројатната причина зошто славниот германски композитор Лудвиг ван Бетовен го загубил слухот.

Слични симптоми кај нивен денешен пациент сугерираат дека глувоста на музичарот можеби се должи на труење со олово. Резултатите од студиите се објавени во научното списание Ларингоскоп.

Бетовен започнал да го губи слухот во 1796 година, во 26-та година од животот и до 1811 година е целосно глув.Сепак, болеста не го спречува композиторот да прави музика, но му го отежнува изведувањето на концерти. Има еден случај во кој за време на премиерата на Деветтата симфонија, Бетовен, стоејќи со грб пред публиката, морал да се сврти за да може да ја види салата како аплаудира.

Научниците претставија голем број хипотези за причините за болеста на композиторот – меѓу нив тифус, разни автоимуни заболувања и невообичаената навика на спиење н Бетовен, натопувајќи ја главата во ладна вода.

Но, сега лекарите предводени од Дејвид Брото од Универзитетот во Падова (Италија) излегоа со нова причина.

Симптомите на еден од пациентите што ги гледале во 2018 година во голема мерка се совпаѓаат со тоа од што страда познатиот композитор. Причината за непријатноста е високата содржина на олово во крвта и урината на пациентот. Токсичниот метал влегол во неговото тело преку стара тава, која требало да има заштитен керамички слој.

Анализата на косата на Бетовен и фрагменти од черепот во 2005 година, исто така, покажува дека телото на композиторот има зголемена содржина на олово.

Композиторот можеби добил зголемени дози на олово преку пиењето вино – во тоа време овој пијалок содржел голема количина тешки метали. Покрај тоа, омилениот бокал на Бетовен бил делумно изработен од олово.

 

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново