Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

cigari fin

За разлика од контроверзното право за носење оружје, правото за пушење цигари во САД не постои, а Хаваите наскоро би можеле да станат првата федерална држава во која ќе биде невозможно да се купуваат цигари.

“Овој закон смета дека цигарите се најсмртоносната работа во човечката историја”, – со овие зборови започнува текстот на новиот предлог закон на Хаваи, според кој до 2024 година продажбата на цигари би била целосно забранета. Се работи за федерална држава со еден од најрестриктивните закони за тутунски производи.

Во 2016 година старосната граница за купување на цигари е зголемена на 21 година, а според новиот закон, до следната година, ова ограничување би се зголемило на 30 години, а потоа секоја година за уште 10 години. Во 2024 година, старосната граница за купување цигари би била – 100 години.

Таквиот закон ефикасно ќе ги исчисти полиците за цигари, но туристите и понатаму би можеле да си ги носат тутунските производи со нив.

Еден од покровителите на овој закон е и Ричард Креаган, лекар за итни случаи. “Сега имаме група на луѓе кои имаат сериозна зависност, каде една лоша индустрија ги претвори во свои робови, создавајќи цигари кои предизвикуваат завист, знаејќи дека тоа е смртоносно”, изјави Креган за CNN.

Старосната граница нема да важи за е-цигари, пури или тутун за џвакање.

Извор: Net.hr.

 

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново