Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

muzej fin

Најново истражување што го спроведе британската непрофитна организација Art Fund откри дека повеќето од вкупно 2.521 испитаник, повеќето посетувале музеи и галерии како антистрес терапија.

Истражувањето, чии резулати беа објавени во извештај насловен „Смирени и прибрани – Музеи и галерии: Неоткриениот ресурс за душевно здравје?“, покажа дека 63% од возрасните во Велика Британија „посетиле музеј или галерија како метод за да го намалат нивото на стрес“, но сепак само 6% од испитаниците редовно посетуваат музеј или галерија.

Оние кои редовно го прават тоа, рекле дека чувствуваат поголемо ниво на задоволност од животот во споредба со оние кои никогаш не биле во музеј или галерија, а исто така чувствуваат дека животот повеќе има смисла и дека тоа што го прават има вредност и значење.

Од оние испитаници кои рекле дека редовно посетуваат музеи и галерии, оние на возраст под 30 години два пати почесто го правеле тоа за да го намалат нивото на стрес.

Заклучоците од истражувањето придонесоа Art Fund да го почне проектот Under 30 National Art Pass со кој се овозможува попуст за луѓе помлади од 30 години за влезници во над 240 музеи, галерии и историски локалитети низ Велика Британија, како и попуст од 50% за влезници за специјални изложби.

Посетата на музеи и галерии докажано поволно влијае на душевната добросостојба на луѓето, како и на способноста да решаваат стандардизирани тестови и на зголемување на способноста за емпатија.

 

 

SEMM baner MK

lifer gif 300x250 Duma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Почитувани,

Општина Велес ја известува јавноста дека Градскиот пазар во Велес наместо во вообичаените пазарни денови, отворен е за работа секој ден, од понеделник до недела, од 07:00 до 14:00 часот.

Претходно донесените мерки за Градскиот пазар сè уште се на сила.

Малиот пазар во Нова населба останува затворен за работа, затоа што сè уште не се создадени услови за негово повторно отворање.

Општина Велес упатува апел до сите жители на општината за почитување и придржување кон мерките за превенција и заштита од ширење на Ковид-19 (коронавирус).

Јавното здравје е заедничка одговорност.

Со почит,

Општина Велес

 
   
   
   
   

Најново