Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

tito fin

Доживотниот претседател на пропаднатата држава СФРЈ, Јосип Броз Тито за време на своето владеење уживал во сите благодети на овој свет, а посебно ги сакал прославите на Новата година.

Затоа полни 30 години за Маршалот се огранизираа забави на кои се пиело најдобрите пијалоци, а уживал и во кулинарските специјалитети. За него пееле и надобрите естрадни уметници. Ана Паниќ од Музејот за историја на Југославиј посочува дека се водело сметка Тито за време на секој пречек на Новата година да биде присутен во некоја република.

Тогаш посетувал масовни прослави, шетал по улиците, се возел со градски превоз и бил близок со народот.

„Омилено место за славење било Бриони, каде дури 7 пати ја пречекал Новата година„, наведува Паниќ.

Новата година ја пречекал и во Индонезија, Индија , Египет.

За него пееле Оливера Катарина, Никола Каровиќ, Ѓорѓе Марјановиќ, Тозовац, Уснија Рџепова, Здравко Чолиќ…

Тито уживал во познатите конфети, украсените елки,. шапки, картонски капи, мексичките сомбрера, знаел да заигра, но и да се фати за возови играчки.Интересно е што никогаш не е сликан со Дедо Мраз.

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново