Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Велигден е еден од најважните празници за Христијаните, и е прославен низ целиот свет. Постојат неколку работи, како на пример велигденските јајца и чоколадните велигденски зајаци кои се заеднички за Велигденските прослави.

Меѓутоа, во голем дел од државите, Велигден е прославен на различни начини.

Велигден во Европа

Како и сите други празници, Велигден се прославува на различни начини во Европа. Голем дел на земјите во Европа го прославуваат Велигден со палење на огромни огнови во дворовите на црквите.

Велигден во Англија

Велигден во Англија е прославен преку размена на велигденски јајца и други подароци како облека, чоколадо и пакетчиња. Англичаните прават велигденски кошници кои ги полнат со цвеќиња и јајца.

Велигден во Германија

Во Германија, Велигден е познат под името „Остерн“. Велигденските празници за децата траат до три недели. Велики петок, велика сабота и недела се денови кога луѓето воопшто не работат.

Велигден во Мексико

Семана Санта и Паскуа формираат дел од велигденските прослави во Мексико. Семана Санта ја претставува целата Света Недела, од Цветници до Велика Сабота, додека Паскуа започнува од недела до наредната сабота.

Велигден во Италија

Италија го прославува Велигден со огромно внимание и енергија. Познат како „Пасква“ на италијански, Велигден е празник кој предизвикува забава кај италијанскиот народ со голем број игри и фестивали.

Велигден во Израел

Илјадници верници и туристи патуваат од целиот свет за да го прослават овој свет празник во Ерусалим. Светиот оган и свеќите го симболизираат воскресението на Исус Христос.

 

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново