Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Американската влада ги повика хакерите да се обидат да навлезат во системите на Пентагон, објавија АФП и “Индипендент”. Првите програмски цели за проверка безбедноста на воените компјутерски мрежи се нарекува “Пробиј го Пентагон” ( “Hack the Pentagon”).

Искусни хакери се поканети да се обидат да ги разбијат страниците на Министерството за одбрана. Идејата за иницијативата е земена од големите технолошки компании кои редовно проверуваат дали им се сигурни мрежите преку организирање трки со материјални награди за хакери.

“Сигурен сум дека оваа иницијатива ќе ја зголеми безбедноста”, изјави американскиот министер за праовосудтство Ештон Картер. Се очекува илјади квалификувани учесници да се вклучат во трката да ја разбијат компјутерската одбрана на Пентагон. Деталите и правилата за учество сè уште не се прецизираат, но најверојатно ќе вклучуваат парични награди, додаваат од институцијата.

Хакерите треба да се американски државјани, а заедно со тоа да се регистрираат и да поминат низ проверка на нивниот идентитет. Потоа нивните вештини ќе бидат проверени врз некоја од јавно-достапните услуги на Пентагон. Поважни мрежи, како и одговорни за оружје програми нема да бидат опфатени во трката, барем првично.

 

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново