Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Полицијата во Франција ги предупредува родителите да не објавуваат фотографии од своите деца на Фејсбук бидејќи може да ја загрозат нивната сигурност изложувајќи ги на педофилите кои постојано демнат , но и да ја загрозат нивната приватност.

Според француските закони, како што пишува британски „Телеграф“, родителите може да завршат во затвор и да платат казна од 45.000 евра ако објават приватни детали од други лица, вклучувајќи и деца.

Стручњакот за право и етика поврзани со интернет, Ерик Делакроа тврди дека „децата за неколку години лесно ќе може да ги тужат своите родители поради објавување на нивни фотографии кога биле мали“.

Адвокатката Вивиан Гелес исто така истакнала дека родителите се одговорни и дека мораат да ги штитат фотографиите на своите деца.

Од друга страна, двајцата предупредуваат дека родителите мора да размислуваат за фотографиите кои ги објавуваат поставувајќи си го прашањето како адолесцентите и постарите деца ќе се соочат со нив подоцна.

По објавеното предупредување на родителите од страна на полицијата да не објавуваат фотографии, некои од нив се отстранети додека во Фејсбук го разгледуваат системот кој би ги предупредил родителите кога фотографиите на своите деца ќе ги објавуваат јавно.

Извор: Плусинфо.мк

 

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново