Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

tutun1 fin

20.04.2020

Започнува исплатата на субвенциите за тутунот за реколтата за 2019 година. Сите тутунари кои имат платежни картички и кои имаат потреба да подигнат готовина ќе можат тоа да го направат на банкоматите од денеска од 16 до 23 часот без разлика што е полициски час, бидејќи за овие лица ќе биде дозволено движењето исклучиво за оваа намена. Останатите парите ќе може да ги подигнат од 21 до 24 април,експозитурите на банките по азбучен ред според презимето.

Исплатата на субвенциите за тутунот за 2019 во петокот на прес-конференција го соопштија министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, министерката за финансии Нина Ангеловска и директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Николче Бабовски.

Димковски соопшти дека се исплатени над 30 милиони евра субвенции за 19.050 тутунопроизводителите за реколтата 2019.

Директорот на АФПЗРР Бабовски информира дека заради вонредната ситуација исплатата за тутунот ќе се одвива во четири последователни групи.

– Сите корисници на финансиска поддршка за тутнот кои немаат немаат платежни картички а презимињата им почнуваат со буквите А, Б, В, Г и Д средствата од шалтер ќе можат да ги подигнат во вторник 21 април. На 22 април, во среда се исплаќаат субвенции за тутун за апликантите на кои презмињата им почнуваат со буквите Ѓ, Е, Ж, З, Ѕ, И, Ј и К. Во четврток, им се исплаќаат субвенциите на апликантите чии презимиња им почнуваат со буквите Л, Љ, М, Н, Њ, О, П и Р. И последната група ќе се исплаќа во петок со оние лица чиипто презимињз им почнуваат со буквите С, Т, Ќ, У, Ф, Х, Ќ, Џ и Ж, истакна Бабовски.

minsoopshtenie fin

Министерот за земјоделство Димковски потсети дека според новиот модел на исплаќање на субвенцијата, за прва класа се исплаќа 80 денари, за втора 70 и за трета и за дополнителните 60 денари.

Банката нема да наплаќа провизии за вадење на средствата од банкоматите на сите овие производители на тутун.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново