Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

forum fin

Министри, претставници на комори и организации од Северна Македонија, Бугарија, Романија, Србија и домаќинот Грција, ќе учествуваат и ќе дискутираат на Првиот Балкански Форум за инфраструктура и развојни мрежи, како и за промоција на претприемништвото и иновацијата, што во петок и сабота на 5 и 6 април ќе се одржи во Солун, во организација на грчкото Министерство за Македонија и Тракија, јави дописничката на МИА од Атина.

Според драфт агендата, од министерството – домаќин, предвидено е од Северна Македонија да учествуваат министерот за транспортот и врски, Горан Сугарески и министерот за економија, Крешник Бектеши, претседател на Комората на овластени архитекти и инженери, Миле Димитровски и претседавачот на Собранието на Стопанската комора на Македонија, Антони Пешев.

На почетокот на форумот ќе се обрати заменик министерката за Македонија и Тракија, Елефтерија Хаѕигеоргиу, а вицепремиерот на грчката Влада, Јанис Драгасакис ќе говори на тема „Балканската соработка и ко-развој, можности и перспективи“

За иницијативите за промоција на соработката меѓу балканските земји во претприемништвото и иновацијата обраќање ќе има министерот Бектеши, заедно со неговите колеги од Грција, Романија и Србија.

На тема „Постоечкото ниво на бизнис, транспортните, индустриските, технолошките и енергетските инфраструктури и мрежи на балканско ниво“, а ќе говорат претседатели и претставници на техничките комори од Северна Македонија, Србија, Бугарија и домаќинот Грција.

Министрите за транспортот и инфраструктурата од овие земји ќе говорат за соработката на Балканот во областите што се во нивна надлежност, додека пак ќе има и дел посветен на „Неопходните бизнис и технолошки мрежи и соработки на Балканот за мобилизирање и искористување на деловниот и технолошкиот потенцијал“.

Заменик министерката за Македонија и Грција што е во рамки на Министерството за внатрешни работи на Грција, на прес конференцијата посветена на претстојниот форум рече дека „на Балканот му треба пред сѐ стабилност, економска поддршка, безбедност и просперитет“. Елефтериа Хаѕигеоргиу вели дека целта на форумот е да се промовира соработката и заедничкиот развој на регионот а предмет на разговор ќе биде приближување на економските позиции на Балканот преку модернизација и развој на бизнис, транспортни, технолошки и енергетски инфраструктури и мрежи.

Првиот Балкански форум ќе се одржи во просториите на Меѓународниот саем во Солун.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново