Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

bankomat fin

4.06. 2020
Домашната платежна картичка ќе се издава преку девет банки. Договорите се потпишани со НЛБ Тутунска Банка, Стопанска банка АД Скопје, Комерцијална бака, Халк Банка, Шпаркасе Банка, Охридска банка, УНИ банка, Централна кооперативна банка и Силк Роуд банка.

Домашна платежна картичка на корисниците ќе им ја издава банката преку која примаат плата или преку која им е извршена последната трансакција доколку лицето има повеќе картички.

Од Министертвото за финансии за МИА појаснуваат дека ако лицето нема трансакциска сметка во една од деветте банки со кои се потпишани договори, по пат на фер распределба ќе биде распределено во една од банките и ќе му биде отворена сметка и ќе му се издаде картичка. Владата ќе ја врши оваа распределба, по фер принцип.

За домашна платежна картичка не се аплицира. Граѓаните не треба ништо да прават, самата банка ќе ги контактира и домашната платежна картичка ќе им биде доставена на домашна адреса или ќе бидат повикани да ја подигнат од банката. Граѓаните ќе можат наскоро да проверат дали се на листата корисници, откако истата во следните денови ќе биде поставена на сајтот kupuvamdomasno.gov.mk.

Листата сите граѓани кои ги исполнуваат условите за да ја добијат картичката ја изготвуваат соодветните институции, односно Управата за јавни приходи, МОН и ФЗО.

Корисници на домашни картички се: граѓани со низок доход, во кои спаѓаат приматели на социјална помош и невработени евидентирани како активни баратели на работа во АВРСМ до 22 мај 2020, кои оствариле нето доход до 180.000 денари во 2019 и нето доход до 60.000 денари во период од јануари до април 2020 година, согласно евиденцијата на УЈП. Тие ќе добијат картичка со 9.000 денари.

Вработени со низок доход,односно лица кои се во работен однос и кои за периодот од јануари до април 2020 година, оствариле доход само по основ на плата и надоместоци на плата во нето износ не поголем од 60.000 денари на ниво на полно работно време, според евиденцијата на УЈП. Овие корисници ќе добијат картичка со 3.000 денари.

Картичка од 3.000 денари ќе добијат и млади лица, односно лица со наполнети 16 години и не постари од 29 години (заклучно 22.05.2020) година, активни учесници во државното формално средно образование и високото додипломско образование.

Здравствени работници ангажирани во справување со КОВИД-19 кои опфаќа ваботени во ЈЗУ, Клиника за инфективни болести, Институт за јавно здравје, центри за јавно здравје, Итна помош, инфективните одделенија и вработени во други одделенија ангажирани за тестирање, дијагностицирање и лекување граѓани заболени од КОВИД-19. Овие здравствени работници ќе добијат картичка со износ од 40 отсто од основната нето плата.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново