Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

KSOM fin

Правиме список на газди и фирми, кои во ситуација на здравствена криза и епидемија на корона вирус се однесуваат нехумано и неетички кон своите вработени. Ова на прес конференцијаѕа пред малку, го изјави Марјан Ристески од КСОМ -Конфедерацијата на синдикални организации на Македонија.

-Вака не може да функионираме, ние работниците сме се докажале, но газдитите не се фер.Веднаш се пожалија со прогресивниот данок.Оваа состојба треба да помине рамномерно. Но, кризата да помине и во мирни услови да погледнеме до каде државата. Додека државата ги помага, 250 директори земаат по 10.000 евра плата месечно. 200 милиони евра профит имаат фирмите, рече Ристески.
Конфедерацијата за петок најавува протест, како револт од најавата за намалување на платите во јавниот сектор. За синдикатите што се обединети во КСОМ, контрапродуктивно е да се намалуваат платите во јавниот сектор.Сметаат дека вработените треба да се плаќаат кирии, кредити, рати. Повикаа да се преиспита добро овој предлог пред донесување на каква било мерка.

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново