Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Македонија според мерењата има индекс од 42,9 и е најниско рангирана.

Словенија и Бугарија водат по квалитет на живот кај повеќето балкански соседи, вклучувајќи ги Романија и Турција. Ова го покажува извештајот за 2016 година на “Бостон Консалтинг груп” / BCG /, која е една од водечките светски компании за бизнис стратегии.

Бугарија има 57,3 поени и е пред Романија / 55,9 поени /, Србија / 53,7 поени /, Турција / 53,1 поени /, Албанија / 50 точки / и др. Нешто погое се само трите балкански земји-членки на ЕУ: Словенија со 79,3 поени, Грција и Хрватска, односно со 62,6 и 61,3 поени.

Македонија според мерењата има индекс од 42,9 и е најниско рангирана.

Според извештајот највисок стандард на живот имаат жителите на Норвешка / 100 поени /, Холандија / 95 /, Финска / 94,9 / и Германија / 93,6 /. Интересно е дека економски заостанат земји од Вишеградската четворка, Полска, Чешка, Словачка и Унгарија се со средни резултати меѓу 71,4 и 78 поени, и се рангирани повисоко од индустриски развиената Италија / 70,6 /.

Квалитетот на животот се мери од “Бостон Консалтинг груп” врз основа на 44 различни индексот, меѓу кои БДП е само еден од нив. Индексите вклучуваат невработеност, инфлација, ширењето на болестите, очекувањата за животот, квалитетот и пристапноста на образованието, инфраструктурата, борбата против корупцијата и слободата на говорот.

Извор: Локално.мк

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново