Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Руската владејачка партија Единствена Русија на Путин со Декларацијата што ја потпишаа партии од Македонија, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, се залага за формирање на воено неутрална територија на Балканот. Потписниците на Декларацијата за актуелните балкански и европските безбедносни проблеми ја истакнале неопходноста од барање заеднички вонблоковски решенија.

Претседателот на Демократската партија на Србите во Македонија Иван Стоиљковиќ, кој го стави својот потпис на Декларацијата, смета дека тоа значен потег на неговата партија на меѓународната политичка сцена. За сајтот МКД објаснува дека е незадоволен што четирите политички партии во Македонија се договараат без помалите партии, а со него не се среќаваат меѓународните посредници.

Целосното игнорирање на меѓународната заедница на помалите политички партии, на партиите на етничките малцинства едноставно не принуди да бараме меѓународни партнери и ги најдовме. Јас знам дека во Македонија има многумина поединци кои би сакале да бидат на моето место, но ете ние ја потпишавме оваа Декларација.

Стоиљковиќ најавува дека ќе објасни повеќе по враќањето од Москва. За некои медиуми изјави дека ја потпишал декларацијата на партијата на Путин затоа што смета дека е од интерес на Македонија како гаранција за суверенитетот и територијалниот интегритет без да се бара промена на името. Тој уште пред да пристигне во Русија бил подготвен за потпишување на Декларацијата и знаел за нејзината содржина.

Неговата партија е дел од владејачката коалиција во земјава. Портпаролот на ВМРО-ДПМНе Иво Котевски изјави дека немаат информации за руската декларација, ниту дека некоја партија ја потпишала во име на Македонија.

Извор: Телма

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново