Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Полицијата ги уапси синоќа по протестот, а потоа ги пушти демонстрантите од „Шарената револуција“, Симона Спировска и Павле Богоевски.

Двајцата беа однесени во полициската станица Беко, по што беа ослободени по краток информативен разговор.

Спировска добила пријава, затоа што не носела лична карта, а Богоевски добил пријава за прекршување на Законот за јавна чистота, најверојатно поради боење на фасадата на Министерството за правда.

Демонстранти се собраа пред полициската станица за да им дадат поддршка.

Двајцата активисти велат дека на ваков начин власта нема да ги спречи да протестираат.

Извор: Фактор.мк

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново