Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

evropa fin

Европската комисија започнува нова тура во рамките на иницијативата DiscoverEU .

Почнувајќи од денес (12:00 CET) до вторник 11 декември (12:00 часот), младите на возраст од 18 години можат да аплицираат за патна карта за да се запознаат со Европа следното лето.

Ова е втор круг на иницијативата откако 15.000 млади луѓе добија можност да патуваат низ Европа помеѓу јули и октомври 2018 година во рамките на првиот успешен круг. Многу од нив учествуваа на настаните организирани за време на Европската година на културното наследство.

Секој граѓанин на ЕУ роден помеѓу 1 јануари 2000 година и 31 декември 2000 година ќе може да аплицира за овој круг. Победниците можат да патуваат помеѓу 15 април и 31 октомври 2019 година, помеѓу 1 и 30 дена.

Европската комисија ги повикува особено младите, кои имаат посебни потреби или се соочуваат со социјални предизвици, да аплицираат. Комисијата ќе обезбеди информации и совети за лицата со посебни потреби и ќе ги покрие трошоците за специјална помош ( на пр. За придружник или за куче водич за учесници со оштетен вид ).

Оние кои сакаат да учествуваат можат да аплицираат на Европскиот младински портал каде што ќе треба да се регистрираат и да ги споделат своите планови за патување. Кандидатите ќе бидат избрани врз основа на квиз од пет прашања со избор меѓу неколку одговори поврзани со европската култура и различност, иницијативите на ЕУ за младите, претстојните избори за Европскиот парламент, и дополнителен прашање по тема поврзана со вториот круг.

Победниците на конкурсот можат да патуваат сами или во група од максимум 5 лица (сите на 18 години). Како општо правило, тие ќе патуваат со воз. За да може сепак да се гарантира широк пристап низ целиот континент, учесниците можат да користат алтернативни видови транспорт, како автобуси, траекти или по исклучок авиони, кога е потребно. Младите луѓе кои живеат во оддалечени области или острови кои се дел од ЕУ исто така ќе имаат можност да учествуваат.

За секоја земја на ЕУ одреден број на патни картички се распределуваат врз основа на процентот на населението во вкупното население на Европската унија.

Иницијативата DiscoverEU беше лансирана во јуни 2018 година со буџет од 12 милиони евра. Досега, повеќе од 15 000 млади луѓе можеа да патуваат низ Европа благодарение на тоа. Целта е да се создадат нови можности за нив да запознаат богатото културно наследство на континентот, да се запознаваат со други луѓе, да се учи од другите култури и да почувствуваат што значи да бидеш Европеец.

Коментари од учесниците се позитивни. За многумина, ова е прв пат да патуваат без нивните родители или други постари лица, од кои повеќето тврдат дека ова искуство им овозможило да станат поодговорни. Тие, исто така, велат дека искуството DiscoverEU им овозможи подобро да ги разберат другите култури и европската историја. Покрај тоа, тие веруваат дека нивните вештини за странски јазици исто така се подобрени. Две третини од учесниците изјавиле дека нема да можат да ги покријат трошоците за патни картички без помош од DiscoverEU.

Европската комисија предложи 700 милиони евра да бидат доделени на иницијативата DiscoverEU во рамките на идната програма Еразмус во рамките на следниот долгорочен буџет на ЕУ (2021-2027). Доколку Европскиот парламент и Советот се согласат со овој предлог, дополнителни 1,5 милиони 18-годишници ќе можат да патуваат помеѓу 2021 и 2027 година.

Повеќе информации ќе најдете информации за Европскиот младински портал, како и за Европските младински страници на Фејсбук и Твитер .

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново