Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Податоците на европската статистичка канцеларија покажуваат дека секој петти невработен во Европската унија во второто тримесечие нашол работа, сугерирајќи дека темпото на вработување повторно благо бајакнало до средината на годината.

Во второто тримесечие работа нашле 19,5 отсто невработени на ниво на ЕУ од претходното тримесечие, односно 3,9 милиони , утврдија во Евростат. Со тоа темпото на вработување повторно е благо зголемено во однос на претходните три месецо кога работа успеале да најдат 15,4 отсто невработени односно три милиони од нив.

Работа во второто тромесечие не успеале да најдат 63,2 одсто невработени од првите три овогодишни месеци, односно 12,6 милиони. 17,3 одсто, односно 3,5 милиони го поминале статусот во економски неактивно население.

Во средината на годината вработени во ЕУ биле вкупно 170,8 милиони граѓани.

Извештајот на Евростат се темели на анкета на работната сила во ЕУ и не ги вклучува Германија и Белгија со чии тримесечни податоци Евростат не располагал. Притоа напоменуваат како се очекува дека податоците за Белгија ќе бидат достапни од првото тромесечие следната година а податоците за Германија од првото тромесечие на 2019 година.

Меѓу земјите на ЕУ најмногу невработени во второто тримесечие работа пронашле во Данска, повеќе отколку секој трет односно 36,9 отсто од нив. Најмалку нашле работа во Грција, само 8,6 отсто.

Во Хрватска во второто тромесечие се вработиле 21,6 отсто невработени, утврдиле во Евростат, најмногу во тој период откога Евростат почнал да ги следи тие податоци во 2011. За споредба, во второто тримесечие лани работа нашле 16,3 отсто невработени.

Во Евростат истакнуваат како „одливот од статус на невработеноста нуди увид на ниво на флексибилност односно ригидност на пазарот на труд, посебно кога се поврзува со податоци за невработеноста во секоја земја членка“.

Хрватска заедно со Кипар и Португалија е наведена како пример земја во ЕУ со „релативно висока невработеност и силен премин во статусот на вработеност“ додека Данска, Естонија, и Шведска се издвоени како примери на земји „со релативно ниска невработеност и силен премин во статус на вработеност“.

Грција, Шпанија и Италија се земји во ЕУ со „релативно висока невработеност и слаб премин во статус на вработеност“, а Романија, Бигарија и Ирска се примери за земји со „релативно ниска невработеност и слаб премин во статус на вработеноста“, се наведува во извештајот.

Извор: Фактор

 

 

 

Поврзани вести

E baner

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

10 (десет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2019 година.

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство ( предност имаат кандидати со работно искуство со машини )

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  hrmk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2019 година .

Најново