top100 fin

Трговците од Македонија избраа 100 брендови кои секоја подобро снабдена продавница треба да ги има на своите полици во 2019 година. Ваков избор за првпат се организира во Македонија, а е во организација на магазинот InStore, специјализиран магазин за трговија со стоки за широка потрошувачка.

matto fin

Членките на Управниот одбор на Стопанската комора Македонија – Турција – МАТТО на средбата со министерот за финансии Драган Тевдовски му порачаа дека стапување на сила на законот за доход за месец и половина ќе создаде проблем.

fiskalna finМинистерство за финансии подготвува текст на измени и дополнувањата со коие се очекува намалување на даночната евазија од даночните обврзници и подобра наплата на даноците, како и доуредување и допрецизирање на глобите во законот за физичките лица и трговците поединци.

pari fin

Предлог-буџетот за 2019 година што ќе тежи 3,7 милијарди евра предвидува пари за повисоки плати во администрацијата, здравството, образованието и одбраната, повеќе пари за реформите во социјалната и детската заштита и пензискиот систем и средства за воведување „зелена нафта“ во земјоделството.

stopanskakomora fin

Управниот одбор на Стопанската комора на Македонија денеска ќе одржи вонредна седница за најавеното прогресивно оданочување и ефектот од оваа мерка врз работењето на деловните субјекти.

duing fin

Македонија е рангирана на 10. место во најновиот извештај „Дуинг бизнис 2019“ на Светска банка, што е подобрување за една позиција во однос на претходната година.

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново