Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

roaming fin

Од Агенцијата за електронски комуникации денес соопштија дека намалувањето на цените на роамингот ќе се движи од 50 до 70 отство во однос на сегашните цени.

Ова ќе важи за граѓаните од Македонија, Албанија, Србија, Косово, Црна Гора и Босна и Херцеговина. Во меѓувреме регулаторите треба да ги усогласат механизмите за спроведување на договорот, кој го потпишаа неодамна министрите на земјите од Западен Балкан, на дигиталниот самит во Белград.

Денеска во Охрид регулаторите од регионот и пошироко ги договараа начините како да се спроведе договорот кој на политичко ниво беше донесен на почетокот на април.

„Ние инсистираме за да ги избегнеме тие долги процедури во некој преоден период додека операторите ги имплементираат тие механизми да утврдиме фиксни цени кои ќе значат намалување на цените во рамки од 70 до 80%“, изјави Сашо Димитриоски, директор на АЕК.

Крајната цел е во јули 2021 година роаминг услугите да бидат комплетно укинати и ќе се наплаќаат како и домашниот сообраќај, како што е во моментот во Европа. Во однос на намалувањето на цените со соседна Грција Димитриоски рече:

„Процесот со Грција е паралелен на овој. Ние, морам да бидам искрен, инсистираме на тој процес повеќе од грчката страна, затоа што најчесто наши туристи одат кон Грција и се очекува дека грчките оператори ќе имаат најголема загуба и намалување на приходите од тој роаминг-договор“

Поврзани вести

E baner

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

10 (десет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2019 година.

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство ( предност имаат кандидати со работно искуство со машини )

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  hrmk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2019 година .

Најново