Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ohrid fin

Владата на четвртата седница го донесе „Планот за управување со светското природно и културно наследство во Охридскиот регион (2020-2029 година)“, со акциски план со кој се обезбедува имплементација на сите препораки на УНЕСКО.

Во Планот, како што соопшти владината прес-служба, се прецизираат забранетите активности во соодветните заштитни зони и се утврдија идните специфични планови и истражувања што се неопходни за обезбедување на одржливиот развој на подрачјето на доброто.

– Со предложените мерки ќе се зајакне институционалниот капацитет за одржливо управување на заштитетното светското природно и културно наследство во Охридскиот регион, се вели во соопштението.

Владата дала позитивно мислење на барањето на Собранието на Предлог-законот за субвенциониран студентски оброк, кој пратениците треба да го усвојат по скратена постапка.

На седницата Владата го утврдила и текстот на Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за минерални суровини, кој, меѓудругото, предвидува повеќе случаи како причина за одземање на концесијата за експлоатација заради битни повреди на одредбите од договорот во случаи кога вршењето на експлоатацијата го нарушува јавниот интерес, безбедноста и здравјето на населението.

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново