Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

delcevo fin

Општинскиот инспектор денеска изврши увид во врска со вчерашното испуштање бела течност во водите на река Брегалница и издаде налог, со кој на производствениот капацитет – Млекара и се наложува да го исчистат сопствениот таложник веднаш.

-На ден 9 јануари 2020 година (денеска) извршен е вонреден инспекциски надзор при што е наложено таложникот да биде исчистен, притоа е побарано за случајот да биде ангажирана стручна фирма, која ќе го исчисти таложникот веднаш. Освен тоа, на одговорните во Млекара Млечна индустрија Скопје со седиште во Делчево им е укажано дека таложникот треба да се чисти најдоцна по три месеци повторно, истакнаа од општинскиот инспекторатот за животна средина во Делчево.

Како што додаваат од инспекторатот за животна средина во Делчево чистење на таложникот во млекарата е побарано и пред три месеци.

-Пред околу три месеци од млекарата беа задолжени да го исчистат таложникот и тие тоа го направија. Но поради водата која периодично се додава според наши констатации дошло до прелевање и повторно е забележана слична состојба, велат од инспекторатот за животна средина во Делчево.

Надлежните дополнија дека Млекара Млечна индустрија Скопје, која има свој капацитет во Делчево, согласно законот за заштита на животната средина и уредбата за дејности и активности со која се бави и занимава, има изготвено елаборат за заштита на животната средина и располага со два таложника за испуштање на одводните води. Сепак, во одредени периоди се констатирани неправилности на кои како тело надлежно за животна средина веднаш се укажува на пропустите во работењето.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново