Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Во организација на ДОМ денеска се одржа Меѓународна конференција посветена на искуствата на Европските зелени во борбата против загадувањето од рудници на која, покрај претседателката на ДОМ, Лилјана Поповска, учествуваше и делегација од Европските зелени, предводена од ко-претседавачот и европратеник, Рајнхард Бутикофер.

Европските зелени ја искажаа својата поддршка на борбата на ДОМ и на сите еколошки граѓански иницијативи против отворањето рудници во југоисточниот дел од земјава, кои се штетни за здравјето на населението и кои можат сериозно да ја загадат животната средина.

Во воведното излагање, Поповска нагласи дека во процесот на издавањето концесии за отворање рудници има прекршување на законите во најмалку четири министерства – Министерство за транспорт и врски, Министерство за животна средина, Министерство за земјоделие и Министерсво за економија. Таа, исто така, рече дека отворањето рудници во тој регион може целосно да го уништи земјоделието и туризмот, главни стопански гранки со кои се занимава локалното население, и да ма долгорочни штетни последици за животната средина и здравјето на луѓето.

Копретседавачот на Европските зелени и европратеник, Рајнхард Бутикофер истакна дека тие безрезервно ги поддржуваат нашите залагања и борбата против отворањето рудници за бакар, сребро и злато и дека Европските зелени имаат донесено повеќе документи и резолуции што се однесуваат токму на оваа проблематика во рамките на Европската унија и кои треба и Република Македонија да ги почитува, бидејќи има аспирации да стане дел од европското семејство. Тој, исто така, ја нагласи поддршката и ветувањето што му ги дал премиерот Зоран Заев на нивната денешна средба, во врска со преиспитувањето на регуларноста на дадените концесии за рудниците.

Претставникот на Зелените од Бугарија, Даниела Божинова истакна неколку позитивни примери од нејзината земја за решавање на ваквите проблеми со рудниците, преку организирање локални референдуми. Таа подвлече дека, соочени со опасностите од отворањето на рудници, кај граѓаните во Бугарија многу брзо се развила свеста за важноста на заштитата на животната средина, процес што забележува дека се случува и во Македонија.

Претставникот од Граѓанската иницијатива „Спас за Валандово“, Димче Балевски зборуваше за неправилностите, заканите и притисоците врз граѓаните на Валандово пред и за време на одржувањето на референдумот, кои имале пресудно значење за неговиот неуспех.

На Конференцијата се донесени и два заклучока:

1. Во наредниот период ДОМ ќе иницира изработка на студија за оценка на кумулативното влијание на рудниците врз животната средина во Источна Македонија. Оваа студија е значајна поради тоа што станува збор за можно трајно загадување на површина од десет илјади километри квадратни, што е речиси една половина од целата територија на Република Македонија;

2. ДОМ ќе иницира формирање на Балканска мрежа за борба против загадувањето од рудниците, во која ќе ги покани да се вклучат зелените партии и сите граѓански иницијативи од регионот, зашто станува збор за транснационален и регионален проблем.

 

peskaravel

deltaprom

malina

babuna1

Поврзани вести

Kozuvcanka NG 300x250 Duma

veles2

gradsko1

caska

JPVLISICE

romantik1

jkpsvetinikole

crvenkrst2

vmro

biblioteka

fokus1

teatar

sekerce

gradinka

macaovcarova

konsalting

АПЕЛ ЗА ПОМОШ НА СЕМЕЈСТВОТО МАНЕВИ

На 20 декември 2019 година во пожарот што изби во комплексот Варналиите, во Велес, на улица: „Јован Наумов Алабакот“ целосно е оштетена и куќата со реден број 10 на семејството Маневи во која живееја Љубица и Бојан. Огнот ги пеплоса покуќнината, мебел, технички апарати и гардероба. Тие немаат каде да живеат. Засега се згрижени кај роднини. На Љубица и Бојан им е потребна граѓанската помош и поддршка. Граѓани, да му покажеме на ова семејство, дека не е само во загубата на имотот. 

Пред и за време на новогодишните и божикни празници, секој од Вас колку што може нека донира на сметка 210-5016284563-22, депонент НЛБ Тутунска Банка АД Скопје. Сопственик на сметката е Манева Љубица со живеалиште на ул. Јован Наумов Алабакот број 10 во Велес. Број на повикување за физички лица е 289, за правни лицае 262, со назнака донација.

За добронамерните граѓани надвор од Македонија уплатите можат да се вршат на IBAN Code MK7210501628456322, SWIFT TUTNMK22.

Најново