Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Velmaratonamateri fin

Дарко Поп Ацев од Скопје со испливано време од 42:01:10 минути на патеката од 2,5 км го освои првото место, Јордан Иванов од Република Бугарија со испливано време од 48:56:53 минути e втор и Толга Демирџан од Турција со испливано време од 50: 23:02 минути го освои третото место во аматерската трка на шестиот Велешки пливачки маратон на „Езеро Младост“. Маратонот, годинава за првпат од меѓународен карактер, е во тек.

Starttrkaprofesionalci fin1

Во моментов се плива професионалниот маратон, во машка и женска конкуренција, на 2,5 км на 5 км и на 10 км.

Tomipuka fin

Старот го означи живата легенда на македонскиот пливачки спорт Томи Стефановски, еден од најголемите спортисти што Македонија воопшто ги имала досега ,спортски првак во маратонско пливање во 2016 година и еден од тројцата Македонци кои успеаа да го препливаат „Ла Манш“ поточно во 2009 година и воедно единствен македонски спортист примен во „Куќата на славните“ е сигурен дека Велешкиот маратон ќе стане препознатлив дома како и надвор од границите на Македонија.

Vrhovnisudii fin

Врховни судии на маратонот се Васил Велков за машката трка и Андријана Прокопиева од Бугарија за женската трка.

Денеска на велешко езеро плива 10 км Олимписка дисциплина и Евгениј Поп Ацев кој е прв на ранг листата на Ултра маратони на Светската пливачка федерација.

Маратонот го обезбедуваат кајакри и спасители на Црвен Крст со колеги од Бугарија како и на „Македонски спасител“.

Posetiteli1

Posetiteli2 fin

peacki fin

Стартот и целта на трката ја следат околу 300 посетители, од крајбрежјето на езерскиот брег кај ресторан „Бела вода“. Атмосферата е спортска и навивачка. На стартот охрабрувачка за сите 31 натпреварувачи во аматерскиот дел на маратонот.

startpretsedtelnaNFP fin

Организаторите Националната пливачка федерација, ЗСР за спорт и рекреација „Клуб 28“ од Велес.и КК „Бабуна“ со сите останати кајакарски клубови во Велес како и покровителот Општина Велес се погрижија и за забавен дел во кој уживаат гостите, најголем дел од нив од Велес, Кавадарци и од Скопје како и од странство од Бугарија, Турција и Косово./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново