Prvi startap idei vo vnatreshnosta na Makedonija

„Ситем за мерење на здравје на брани, мостови, згради и други градежни објекти“, е една од вкупно осумте стартап избрани идеи, во предакцелеторската фаза, на X Фактор Акцелераторот во Велес. Тино Михајловиќ од „Дигитекс системс“ ја презентираше на денот за презентирање на стартап идеите. 

EDVILAZORA naslovna

За шест месеци учениците во ООУ „Блаже Конески“ собраа 664 килограми или 394 килограми повеќе од учениците од ООУ„Васил Главинов“додека учениците на ООУ „Рајко Жинзифов“ со собрани 270 килограми пластични шишња се трети во натпреварот кој е активност на проектот „ Намалување на Пет, преку собирање и рециклирање“ во Велес на ЕД „Вила Зора“. Освен косилка за трева, за освоеното прво место, ООУ „Блаже Конески“ доби најмногу баскети, а во помали количини и двете останати училишта во градот.

Maslodajna2

Густите облаци на јаглероден моноксидот во велешкиот воздух и смрдеата на изгорен гареж кои четврти ден, во ноќните часови, излегуваат од дворот на фабриката за производство на масло за јадење „Благој Ѓорев“ се резултат на пожар кој изби во еден од фабричките силоси со складирани 400 тони пелети од сончогледови лушпи. Ова го покажал вонредниот инспекциски надзор на општинската инспекторка за заштита на животна средина. Таму денеска бил и градоначалникот на Велес, Аце Коцевски.

BUBA fin

ЈП „Национални шуми“ од денеска па во наредните денови го превзема расчистувањето на опожарените 409 хектари површина на езерскиот брег на „Младост“. Шумарските работници ќе ја реализираат работната задача на сечење и складирање на опожарените борови стебла како и подготовката на теренот за засадување со нови садници. Шумското стопанство „Бабуна“ ќе ги координира акциите за ревитализирање на опожарената или изгорена површина со дрвја. 

PENDAROVSKISOARM fin

Втор ден армиски припадници на Командата за обука доктрини во Гарнизонот во Велес ја расчистуваа првата опожарена парцела, од вкупно 409 хектари, на брегот на „Езеро Младост“. Тие први го пречекаа и му соопштија на Врховен Командант и Претседател на Република Северна Македонија дека работата не е тешка иако е напорна. Со Пендаровски разговараа и за подготвеноста да одговорат на неговото барање, освен во гаснењето на августовскиот пожар кој проголта борова шума и опожари голема површина од напосетуваното туристичко и рекреативно место, во велешко , за вклучување во засадувањето и подигнувањето на новиот шумски појас.

pozar1

Пожарот избувнал утрово нешто пред 9 часот и 30 минути во стара куќа на улица: „Јовче Чучук“ бр. 40. Веднаш бил пријавен во Територијалната противпожарна единица од каде брзо стигнале возило и пожарникари. И во моментов трае гаснењето на пожарот.

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново